ДЕВЕТНАЕСТИ ДАНИ - ГОДИНА 2011

Деспотовцу су на празник Преображења Господњег 2011.године свечано отворени деветнаести Дани српскога духовног преображења, а част да прогласи њихов почетак припала је Предрагу Марковићу, министру културе, информисања и информационог друштва у Влади Републике Србије. Уметнички део програма на овом првом преображењском дану извело је Прво београдско певачко друштво. Други и трећи дан овогодишње манифестације протекли су у знаку петнаестог по реду научног скупа, који се као и неколико предходних одвијао под називом „Средњи век у српској науци, историји, књижевности и уметности“. Осим тога, публика је у вечерњим часовима ова два преображењска дана имала прилику да присуствује концерту „Стара српска црквена и народна музика“ у извођењу Павла Аксентијевића и групе „Запис“, односно у престави Крушевачког позоришта „Проклета авлија“ у режији Небојше Брадића.
Четврти дан манифестације обележила су чак три културна догађаја: отварање изложбе слика насталих на ликовној колонији „Ресава 2011“, извођење монодраме „Лична историја“ у тумачењу Љубивоја Тадића и концертом младих музичких талената Деспотовца.
Пето вече ових Дана преображења било је резервисано за најмлађу позоришну публику која је уживала у заплетима представе „Три јунаштва Краљевића Марка“ београдског позоришта „Чарапа“, а дан након тога донео је деспотовачкој публици балетски гала концерт великих имена београдског балета. Седме вечери Дана преображења 2011.године приређено је књижевно вече са јапанском песникињом и преводиоцем Кајоко Јамасаки, док је наредно вече протекло у знаку џез концерта „Новосадског Биг Бенда“. Девета вече овогодишње манифестације и градски трг у Деспотовцу угостили су Гоцу Тржан, а како то традиција налаже, последњи дан ове културне манифестације и част да заврши 19. Дане српскога духовног преображења припала је београдском АКУД-у „Шпанац“ и вечери фолклора и народног стваралаштва.

Прича о протеклим Данима српскога духовног преображења не би била потпуна без неколико речи о ликовним колонијама које су у дугогодишњем низу непосредно претходиле самој манифестацији, а потом кроз изложбе слика постајале и саставни део исте. Ликовна колонија „Ресава“ наставља се у континуитету већ пуних 19 година. Окупљајући на почетку само ресавске сликаре, колонија је временом добила на свом квалитету и тежини, јер су на њој узели учешће бројни еминентни српски ликовни ствараоци. Овом приликом поменућемо само неколицину имена: Сава Стојков, Мома Антоновић, Радислав Тркуља, Здравко Мандић, Слободан Роксандић и многи други.
Незаобилазна су и имена селектора за поједине ликовне колоније: Никола Кусовац, Ковиљка Смиљковић, Емило Костић, Иванка Живковић и Биљана Вуковић. Свако ово име има посебну вредност како у српском сликарству, тако и у раду Факултета ликовних уметности у Београду чији су многи свршени студенти и сами учествовали у раду ове ликовне колоније. Међутим, колонији су свој допринос дали и наивни сликари, као и сликари аматери.

[НАЗАД]

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC