Чланци

КАД „ШПАНАЦ“ ЗАИГРА СРПСКО КОЛО

Овогодишњи, 27. Дани српскога духовног преображења, синоћ су завршени пригодном свечаношћу на деспотовом тргу. Накратко смо се подсетили садржаја претходних дана и значаја саме манифестације у годинама за нама, ''богатства које нам је у наслеђе оставио деспот Стефан Лазаревић и које смо дужни да за будућа поколења и сачувамо'', нагласио је, кроз обраћање многобројним посетиоцима, председник Скупштине општине Деспотовац Златко Марјановић. Свечано затварање протекло је у духу лепоте српске традиције, обичаја, фолкора, народне песме и игре.

Академско културно-уметничко друштво „Шпанац“ основано је 17. децембра 1954. године заједничким напорима студената и професора Универзитета у Београду. За седиште друштва је изабран Студенстки град који је тада удомљавао преко 6 000 студената. Од самог почетка, „Шпанац“ своје постојање заснива на четири сегмента уметничког израза: фолклорно-уметничка игра, хорска музика, концертна народна музика и позоришна уметност.

У почетку једино културно-уметничко друштво на територији тада младе општине Нови Београд, преузело је улогу организатора и носиоца готово свих културних манифестација у том делу града. Међутим, друштво је врло брзо изашло из локалних оквира укључујући се у све развијенији друштвено-културни живот Универзитета и града Београда.

Иза досадашњих постигнућа као убедљива аргументација стоје: Вукова награда, Орден председника републике, Орден братства и јединства, Повеља Универзитета, Грамата Патријарха српског, Златна статуета и златне медаље Савеза аматера Србије, освојена прва места и награде на фестивалима у земљи као и признања на сценама широм света - у Москви, Гвадалахари, Севиљи, Каљариу, Александрији, Хагу, Солт Лејк Ситију, Барселони... Временом, радом и трудом низале су се друге бројне повеље, плакете, дипломе, али и захвалнице за хуманитарне концерте.

Кроз друштво је за ускоро 60 година прошло преко 16 000 младих стваралаца који и данас делују у свим областима културе и уметности. Синоћ су се деспотовачкој публици представили играма ''Еро с онога свијета'', композитора Јакова Готовца у кореографији Бранка Марковића, Влашким играма, Играма из Шумадије, Играма из југоисточне Србије, а извели су и чувено Гламочко немо коло и Циганске игре из Војводине. Оркестар је одсвирао композицију ''Мирис пољског цвећа'', аутора Зорана Симијановића. Публика се дигла на ноге са првим тактовима Врањанске свите, а разиграни звуци опанака означили, још једном, крај дивног десетодневног дружења до идуће године.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC