Чланци

ПЕТИ „ЏАСТ АУТ“ ФЕСТИВАЛ - МАЛИ ЈУБИЛЕЈ ВИТЕШТВА

Чувени фестивал „Џаст аут“, баш као што су били и витезови које он представља, одржан је ове године по пети пут, у оквиру 27. Дана српскога духовног преображења. Манастир Манасија и општина Деспотовац још једном су угостили преко 600 витезова из 25 земаља широм планете. Број посетилаца премашио је бројку од 100 000, а као и претходних година, сви који су посетили фестивал могли су накратко да виде, доживе и осете дух средњег века. Витешко село, тик поред Ресаве, три дана врвело је од знатижељних људи који су желели да упознају данашње витезове, окусе специфичне специјалитете, опробају се у занатима и посматрају вештине мајстора из тог периода.

Фестивал је спектакуларно отворила „Балканика“ предвођена феноменалним вокалом Данице Крстић, спојивши, баш као и сам фестивал, традиционалну изворну музику са модерном. Глумачка дива, Ивана Жигон, својим наступом додала је дозу аутентичности догађају, након чега је уследио дефиле витезова пред многобројном публиком.  Недуго потом, равница испод зидина манастира Манасије постала је право поприште борби прса у прса, у којима су витезови демонстрирали своје вештине и храброст.

Програм другог дана фестивала био је попуњен витешким борбама у рингу смештеном у средњовековном селу. Индивидуалне, групне, Бохурт и ХЕМА борбе окупиле су велики број радозналих посетилаца. Такмичари су се борили за престиж и пехаре на витешком турниру али и за рангирне бодове за званичну Бохурт лигу. У вечерњем делу програма наступили су етно група „На извору“ са Саром Влајић на харфи и „Српски појци“, али и групе које су изводиле типичну средњовековну музику – „Медиевале Саинт Оуен“ из Француске и „Еринеу“ из Бугарске. Након музичког дела, борилиштем су се засијали пламенови акробатске групе УСБ. Сви присутни били су одушевљени спретношћу младих акробата у демонстрацији тачака са ватром.

За најмлађе посетиоце оформљена је Гарда Орлића, тура коју су кроз импровизовано витешко село спроводили витезови из Реда Белог Орла. Идеја је била да деца на посебан начин доживе средњовековни живот и обичаје гостујућих земаља и витезова, као и да се опробају у безбедном виду мачевања.

  „Оно што је јако битно је да упоредо са фестивалом расте и инфраструктура око Манасије и у Манасији. Куле су уређене, а јако битна ствар је и пешачка стаза од моста до манастира. Све су то ствари којима смо успели да бацимо додатно светло на Манасију и кренемо у смеру да се поред фестивала развија и сам овај крај“, рекао је директор фестивала, Владимир Благојевић.

Главни покровитељ фестивала је Министарство трговине, туризма и телекомуникација уз главног спонзора Триглав осигурање, као и спонзоре Војвођанску банку и ЈП „Пошта Србије“.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC