Чланци

Златни дан

Трг деспота Стефана Лазаревића стечиште је културно-уметничког програма у вечерњим сатима манифестације, а програм Дана српскога духовног преображења не би био потпун и не би имао ту специфичну ноту сензуалности без квалитетне џез музике. Када су у питању уметници који трају, реч је о много труда, много одрицања и много љубави, те су речи обично недовољне да опишу моћ њихове јединствене појаве. Управо такву моћ спектакла који носи џез звук, деспотовачкој публици и многобројним гостима, приредили су Васил Хаџиманов бенд и Бисера Велетанлић.

Публика је у првом делу концерта уживала уз познате нумере Васил Хаџиманов бенда, јединственог споја џеза, фанка и етно звука. Оснивач овог изузетног музичког састава и сам потиче из породице врсних музичара, што је и трасирало његов пут ка једном од најпознатијих српских композитора и пијаниста. По дипломирању на Беркли колеџу и повратку из Америке, оснива поменути бенд. Наступао је широм САД и сарађивао са познатим музичким именима попут Дејвида Гилмора и Крис Чика. Ту почиње његов рад на спајању етно музичке баштине Балкана и западњачких музичких поджанрова (џеза и фанка). Године 2001. изашао је први албум Васил Хаџиманов бенда, а потом су се низале награде. Албум ''11 разлога'' проглашен је за најбољи деби албум 2003. године. На фестивалу Сунчане скале, исте године албум „Кафанки“ награђен је за најбољи албум инструменталне музике, а 2014. године добитник је Повеље са статуетом Војин Малиша Драшкоци коју додељује World music асоцијација Србије.

На сцени им се убрзо прикључила Бисера Велетанлић, један од најлепших вокала југословенских шлагера. Њена појава, харизма, глас, остављају без даха, оплемењују и враћају у нека прошла времена, те је тако било и на деспотовом тргу, где је публика, заједно са џез дивом, певушила стихове „Мило моје“, „Једно лето касно“, „Златни дан“... Заједнички кораци детињства уз сестру Сенку Велетанлић, носили су и љубав према песми. У својој богатој музичкој каријери снимила је велики број незаборавних песама које су обележиле читав један прериод у југословенској музици. Била је активни учесник и редовно односила прве награде стручног жирија на фестивалима „Опатија", „Ваш шлагер сезоне", „Београдско пролеће", „Загреб фест", „Сплит", "МЕСАМ", а наступала је и на домаћим изборима за Песму Евровизије. Најуспешнију сарадњу остварила је са Корнелијем Ковачом и другим значајним ауторима попут Арсена Дедића и Горана Бреговића. Њен се музички стил може описати као мешавина велеградских шансона, домаћих шлагера и џеза.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC