Чланци

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У НАЈЛЕПШОЈ БИБЛИОТЕЦИ У СРБИЈИ

Књижевно вече у оквиру 27. Дана српскога духовног преображења одржано је у Народној библиотеци „Ресавска школа“, а гост вечери био је књижевник Милисав Савић. Модератор догађаја, Александар Аврамовић, најавио je Савића као човека који је обишао цео свет проносећи славу српског језика и српске књижевности. Пред пуном свечаном салом, Милисав је говорио о својим путешествијима и проналажењу места у којима су поникли и живели јунаци српске историје, а све закључке, списе и предања до којих је дошао, преточио је у своје две књиге које је те вечери представио - „Епска Србија“ и „Долина српских краљева“.

Први утисак књижевника је био да се налази у најлепшој библиотеци у Србији, те је ласкаво упоредио са једном ушушканом њујоршком, којој се увек радо враћа. Као директор „Просвете“, по службеној дужности, обишао је готово све библиотеке у Србији, а „Ресавска школа“ је, како сам каже, најлепша коју је видео. Публици је уз шалу препричавао искуства са својих путовања, обилажења бројних манастира и истраживања колико се поезија разликује од стварности, да ли су јунаци заиста постојали, да ли се налазе на фрескама у црквама и манастирима, као и да ли догађаји и места који су описивани у епским песмама заиста постоје или су постојали. „Има неких, али нема свих јунака осликаних. Мој генерални закључак је да су песници у то време нагађали и да су махом догађаји и ликови из тих песама измишљени. Наравно, морамо имати на уму и то ко је био писац свих тих појединачних песама и какве су му биле намере“, говорио је о теми својих истраживања Савић. Харизматичном карактеру какав је Милисавов, свака прича је са великом пажњом слушана, пропраћена смехом до суза као реакцијом на књижевникове анегдоте о „тајни женских гаћа“, муслиманских шалвара на којима су жене ушивале имена својих љубавника, те разноразних других шаљивих мотива на које је у свом истраживачком раду наилазио.

„Дани српскога духовног преображења су адекватни и мислим да моја тема управо приличи овим свечаностима. Добио сам посебну инспирацију да причам и о деспоту Стефану Лазаревићу, о коме и пишем у једној својој књизи“, за крај наговестио је Милисав Савић уз жељу да опет буде радо виђен гост.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC