Чланци

„Кнегиња или султанија“

Окриље деспотовог трга окупило је још једном многобројне посетиоце и љубитеље позоришта у лепоти уметности и узвишеној поруци коју она носи. Представом Крушевачког позоришта „Оливера, кћи Миличина“ оживели смо сећање на наше корене, историју и вековну борбу за очување нашег идентитета.

Професионално народно позориште у Крушевцу, званично основано 1946. године, има дубоке корене у аматерским, радничким, омладинским и сталешким “ад хок” ансамблимa. Стотину година театарских збивања, спонтано или систематично, неговали су глумачке личности и сценске уметнике који су на велика врата улазили у престоничке, београдске театре. Педесет година пре отварања професионално театарске куће у Крушевцу, у високом позоришном лицеју београдском, завршиће, брилијантном дипломом, највећа легенда крушевачке Талије под Багдалом – Бора Михајловић. Из његовог “шињела” изаћи ће прворазредни српски драмски глумци: Рада Савићевић, Михајло Паскаљевић, Миодраг Петровић Чкаља, Ђуза Стојиљковић, Ташко Начић... а чије бисте можемо видети у недавно уређеном Парку глумаца у Крушевцу, поред самог позоришта.

Представом “Оливера, кћи Миличина“, Крушевачко позориште придружило се обележавању јубилеја, 630 година од Косовске битке. Колико је Лазарева престоница захвална своме владару и његовој династији и колико је овај култ важан за Крушевљане, можемо видети кроз импозантну поставнку у Народном музеју у Крушевцу. Ово је прича инспирисана истраживањем наших корена и делом српске историје који се често мање истиче и помиње, а који је сам по себи, можда, и значајнини од саме Косовске битке; прича о жени о којој се мало зна у траговима времена, а чија је улога ипак носила велики значај и терет тешке мајчинске одлуке и жртве, храбрости и мудрости Оливерине, немогуће љубави која на крају постаје могућа, чији животни век прате епохални историјски догађаји. По тексту Стамена Миловановића и Владимира Попадића, који уједно потписује и режију, у драматизацији Бранислава Недића и Јована Ристића, улоге у представи тумаче: Биљана Николић (кнегиња Милица), Кристина Пајкић (Оливера), Стеван Здравић (Стефан), Ђорђе Марковић (Бајазит) и Марија Гашић (Јефимија).

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC