Чланци

Дух пасатских ветрова

Галерија Центра за културу „Свети Стефан, деспот српски“, још једном је окупила бројне посетиоце у лепоти и разноврсности боја, звука и речи. Овог пута реч је о јединственом живопису, симбиози природе, одважности и љубави, у лепоти храбрости једне несвакидашње одлуке, која је живот претворила у пустоловину, а пустоловину у уметност. Реч је о изложби слика Србољуба Којадиновића у организацији Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини и манифестације Дани српскога духовног преображења.

Изложбу је отворила историчар уметности Јелена Јовановић, која је посебан акценат ставила на инспирацију уметника, на начин његовог живота који је био одређен јединственим подухватом и који је и сам преточен у слике, те је главна њихова тема. Из своје четкице извлачио је најлепше, најупечатљивије успомене са различитих крајева света, али га је родна земља увек пратила на том путу и буре кроз које је пролазила јако су га погађале, што можемо видети и кроз мотиве на многим његовим радовима.

Србољуб Којадиновић рођен је 1942. године у Београду. Матурирао је у Петој београдској гимназији а дипломирао код академика Ђорђа Лазаревића, 1967. године на Грађевинском факултету у Београду. Један је од ретких људи који се супротставио, како је и сам говорио, „роботичком“ начину живота и на самосаграђеном једрењаку, 1976. године, отиснуо се ка појасу пасатских ветрова, у друштву своје младе породице.

Преко Атлантика и Пацифика, копнени породични дом нашли су на Реуниону, острву пуном живота и радости у Афричкој источној регији, смештеном недалеко од Мадагаскара и Маурицијуса. Пловидба је постала начин живота, а живот је са њом постао једна авантура у хиљаду прича које су светлост дана угледале кроз дописништво Илустрованој Политици, путописе „Сунчано једро“, „Седам година за три океана“ и „Два покољења, исти јарболи“, али и кроз бројне колективне и пре свега самосталне изложбе у Ници, Мантону, Лаванду, Евијану и Кану. Након Француске, излаже у Србији и то на колективној изложби у „Цвијети Зузорић“ у марту 2008. године, затим  Салону Наутике, Академији 28, Етнографском музеју...

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC