Чланци

Књига - непресушна ризница и инспирација

 

Богате садржаје у оквиру манифестације „Дани српскога духовног преображења“, као што су научни скуп и књижевне вечери, а који се одржавају у окриљу Народне библиотеке „Ресавска школа“, употпунило је представљање књиге „Житије Светог Симеона“ од Стефана Првовенчаног, српскословенски текст који је приредио проф. др Томислав Јовановић, а у издаваштву деспотовачке библиотеке.

О овом изузетном делу, које се посебно истиче својим садржајним и темељним уводом о преписима Стефановог „Житија Светог Симеона“, говорили су проф. др Љиљана Јухас Георгиевска и проф. др Томислав Јовановић. Професорка Јухас Георгиевска завршила је Групу за југословенску књижевност и српскохрватски језик на Филолошком факултету у Београду. Постдипломске студије похађала је на истом факултету, на смеру за науку о књижевности а магистрирала одбранивши рад „Живот Стефана Немање од Стефана Првовенчаног“. Звање доктора наука стекла је одбранивши дисертацију „Доментијаново књижевно дело“. Изабрана је за асистента за предмет Средњовековна књижевност на Одсеку за југословенску књижевност Филолошког факултета, а потом бирана за ванредног и редовног професора на истом. Боравила је у Грчкој као стипендиста грчке владе, а затим и у Прагу и Букурешту, где је проучавала српске рукописе у тамношњим збиркама. Учествовала је у научним пројектима „Средњовековна српска уметничка проза и поезија“ и „Поетика и семантика приповедања“, а од 2011. године сарадник је на пројекту „Обрада старог српског писаног наслеђа и израда Речника црквенословенског језика српске редакције“. Добитник је награде „Александар Арнаутовић“ за 2004. годину за допринос у изучавању старе српске књижевности.

Проф. др Томислав Јовановић похађао је студије у Групи за српскохрватски језик и југословенску књижевност београдског Филолошког факултета. Одбранио је магистарски рад „Текстолошка и стилска анализа књижевних дела о светом кнезу Стефану Штиљановићу“, а потом и докторску дисертацију „Књижевно дело патријарха Пајсија“. Након доцентуре, на истом предмету, биран је за ванредног а потом и редовног професора. Држао је наставу српске средњовековне књижевности и на Филозофском факултету у Бања Луци, а затим и на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Гостовао је са предавањима у Бечу, Урбину, Будимпешти и Нишу. Добитник је награде „Александар Арнаутовић“ за допринос у изучавању српске књижевности 2007. године и одликован орденом „Кантакузина Бранковић“ загребачко-љубљанске епархије 2010. године.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC