Чланци

МИНИСТАР КРКОБАБИЋ ОТВОРИО 27. ДАНЕ СРПСКОГА ДУХОВНОГ ПРЕОБРАЖЕЊА

    Oвогодишњи  Дани српскога духовног преображења отпочели су химном Републике Србије „Боже правде“, у изведби Градског хора Београд. Присутнима се на Тргу деспота Стефана Лазаревића обратио најпре председник oпштине Деспотовац, Никола Николић.

    „Манифестација која данас почиње чува сећање на великог српског владара, деспота Стефана Лазаревића, који је у најтежим временима Србију и наш народ успео да сачува, а овом крају подари задужбину Манасију, која већ шест векова стоји као понос нашег краја. Настављајући тамо где је он стао, ево већ 27 година, чувамо врело духовности зачето у Ресавској школи и надамо се да ће још много година бити тако“, биле су речи председника Николића.

    Као увод у овогодишњу манифестацију, у Народној библиотеци „Ресавска школа“, одржана је трибина под називом „Промоција националног тима за препород села Србије“, на којој је главни приповедач био министар за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, Милан Кркобабић. Министар се одмах после трибине обратио публици и са бине постављене на главном градском тргу: „Манасија је једна светла тачка у српској култури, па чак и сада, у овој вечери, ми смо осветљени оним што Манасија значи српском народу. Програмски спој какав је на Данима српскога духовног преображења је нешто најбоље и најпримереније што Србија данас може да понуди. Порука одавде из Деспотовца је јасна - нашем народу треба нешто што ће да нас повеже, да нас препороди и да нас врати нашим коренима“

   У наставку програма првог дана 27. Дана српскога духовног преображења, на репертоару Градског хора Београд, ређале су се композиције Стевана Стојановића Мокрањца, Волфганга Амадеуса Моцарта, Бетовена, Милера и многих других аутора под диригентском палицом Маше Ђуришић. Кроз једночасовни програм присутни су уживали и у интерпретацији дела световне музике са акцентом на госпел, џез и поп тоновима. Као и сваке године до сада, свечаност отварања ове врло важне деспотовачке манифестације оправдала је очекивања публике и извођача, али и самих организатора.

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC