РАЗИГРАНИ ОПАНЦИ ЗА КРАЈ 26. ДАНА ПРЕОБРАЖЕЊА

У уторак увече, на затварању 26. Дана српскога духовног преображења, у спортској хали у Деспотовцу, није било места ни за стајање. Публика је са нестрпљењем очекивала наступ културно-уметничког друштва Центра за културу „Свети Стефан, деспот српски“. Маме и тате, баке и деке, пријатељи и сви наши суграђани, дошли су да подрже наш локални састав.

Најпре се присутнима обратио председник Скупштине Општине Деспотовац Златко Марјановић речима: „Знам да ансамбл Центра за културу нема дугу традицију али да је, упркос томе, имао низ запажених наступа на којима је достојно представио општину Деспотовац са обичајима и играма нашег краја.“ Рекао је да су све културне активности у нашој општини ове године спроведене у част трајања шест векова манастира Манасије и да се нада да се општина, као организатор 26. Дана преображења и 4. међународног витешког фестивала „Џаст аут“, достојно одужила Високом Стефану за подизање ове велелепне светиње. „Верујем да са пуним правом могу рећи да је Деспотовац у претходних десетак дана био престоница српске културе коју је посетило преко сто хиљада људи из читавог света“, са поносом је закључио Марјановић.

ЧУВАЈ СЕ - “ЗЕМЉА ГРУВА”

Зашто су звуци једне од најпознатијих београдских музичких група посебни, деспотовачка публика имала је прилике да открије на 26. Данима српскога духовног преображења. „Земља грува“ је у оквиру ове манифестације по први пут наступила у нашем граду. Ни извођачима, ни публици, није сметало што су због кише у нешто скученијем простору, те су већ од првих тактова кренули да размењују позитивне вибрације.

“Најдивније је када на наступу добијемо позитиван повратан одговор публике. То се вечерас овде десило што је супер. Морам да истакнем и да смо по први пут на наступу добили цвеће. Стварно је јако леп гест“, каже вокал овог бенда Ана Ђурић или, како се уметнички зове, Констракта.

Бенд је настао 2007. године, а највећи успон каријере доживљава три године касније када објављују свој први албум. Наступали су у земљи и иностранству на многим музичким манифестацијама на којима су потврдили свој квалитет наступима поред бројних светских звезда - Си Ло Грина, Нувел вага и Ејми Вајнхаус. Учествовали су и на Беовизији. Заштитни знак овог бенда су, поред Констракте, још два вокала Милован Бошковић и Ана Јанковић која, нажалост, није наступила у Деспотовцу јер је на трудничкој паузи. Њихова музика спој је више стилова и музичких праваца у којем доминира „црни ритам“ – афро, нео соул, реге, џез, свинг. Од свега тога направили су препознатљиве звуке које, како они то воле да кажу, “грувају”. “Нас има доста у бенду и сви некако слушамо различиту музику. Када се све то споји и пресече онда добијеш нешто аутентично”, објашњава Констракта.

БИСЕРИ ЖЕНСКИХ СРЦА

     Претпоследњи дан 26-их Дана српскога духовног преображења почео је концертом изворних народних песама у изведби певачке групе „Огрлица од бисера“. Уз пратњу хармонике Бошка Перића, група од петнаест вокалних уметница, предвођених Јасном Васиљевић као главним вокалом, улепшала је августовско кишовито вече. Ове чуварке старих народних песама вешто су се гласовно поигравале тоновима најлепших и незаборавних нумера попут Ајде Јано, Зајди зајди, Цојле Манојле... Публика је са одушевљењем пратила тактове, наизменично, аплаузима и певањем.

   Група је настала као огранак легендарног ансамбла Ђердан који је основала и водила наша истакнута уметница Мира Васиљевић. Постоје и раде осам година у току којих су наступале у разним ТВ и радио емисијама али и на концертима широм света.

Круна њихових досадашњих наступа, ентузијазма и залагања су бројне награде, захвалнице и признања. Најзначајније од њих - Споменица за ширење витештва у култури са 21. Сабора Стојана Чупића, Годишња награда за очување музике са византијским коренима и Естрадна награда Србије за 2016. годину.

    Јасна Васиљевић, покретач овог огранка и ћерка легендарне Мире Васиљевић, каже да јој је жао што су временске прилике поквариле првобитни план да концерт буде одржан на тргу. „Када нешто радите из душе, публика то препознаје и враћа истом мером. У почетку је публика била јако тиха, као да се стиди, а не треба, треба да уживају. Да је још мало дуже трајао концерт верујем да бисте на крају сви пропевали са мном“, сумира своје утиске енергична Јасна.

ДЕСПОТОВАЦ ОСВАНУО У ЊУЈОРК ТАЈМСУ

    Пре шесто година, између Маћехе и Пасторка, поред Ресаве, настало је једно од импозантних дела архитектуре средњег века – Манасија. У подножју Манасије се, већ четири године за редом, сваког августа одржава тродневни витешки фестивал “JUST OUT“. Фестивал је посвећен њеном ктитору, великом владару, визионару и племенитом човеку - деспоту Стефану Лазаревићу. Деспотовац, градић на прагу Источне Србије, као домаћин овог фестивала je завршио у рубрикама најпознатијих светских медија - Њујорк тајмса, Дејли тајмса и Ројтерса.

   Мултимедијални спектал витезова под деспотовом кулом окупио је преко шесто витезова из 27 земаља и надмашујући сва очекивања, преко сто хиљада посетилаца. Новина је да су, по први пут ове године, учествовале и земље изван Европе, Судан и Иран, тако да, по речима директора фестивала Владимира Благојевића, овај фестивал поприма светски карактер. Покровитељ фестивала је Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, а главни спонзори ове године Триглав осигурање и Комерцијална банка.

   Програм витешког фестивала започео је на отвореном амфитеатру, у дну зидина Манасије, извођењем химне “Боже правде” Братислава Старчевића, једног од чланова хора Факултета Педагошких наука из Јагодине који је отворио овогодишње Дане српскога духовног преображења. Премијерно је приказан и филм “Научити мрак да сија” у коме је наратор био наш познати глумац Небојша Глоговац. Организатори су га том приликом постхумно прогласили за хероја године „JUST OUT“ фестивала.

НОЋ ПЛЕСА У РЕЖИЈИ „БАЛКАНИКЕ И НОВЕ ДЕЦЕ“

     После три дана витешког фестивала испод манастирске тврђаве, 26. Дани српскога духовног преображења настављени су поново у граду. Представа за децу „Дечије играрије“ у холу Основне школе „Деспот Стефан Високи“ окупила је најмлађе, а потом је програм настављен наступом музичке групе „Балканика и нова деца“. Иако је било предвиђено да се концерт одржи на градском тргу, због неповољних временских услова, догађај је премештен у Халу спортова.

    Препуну салу поздравио је фронтмен бенда Сања Илић и журка, у правом смислу те речи, је почела. Њиховом, можда и најпознатијом, песмом „Цепај“ покренули су присутне. У стилу нашег традиционалног мелоса, са примесама модерног звука, ређале су се нумере једна за другом. Публика је одушевљено пратила ритам бубњева и гитаре. Убрзо се и партер испред бине попунио највеселијим и највећим фановима међу њима. Бројне нумере, извођене и на енглеском језику, кулминирале су песмом коју су отпевали на Еуросонгу 2018. године – „Нова деца“.

    Једна од енергичних вокала, Даница Крстић, после концерта и пријема цвећа у име читавог оркестра, није крила задовољство атмосфером и енергијом наше публике: „Чини ми се да је овај концерт један од најбољих у нашој сезони, било је места где су људи били у много већем броју, бучнији и слично, али ваша публика је дефинитивно једна од оних која нам је послала толико енергије и толико мотивисала, да нам је било дивно, те да смо могли, чини ми се, до јутра да вам певамо. Сви смо пресрећни и задовољни.“

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC