РАЗИГРАНИ ОПАНЦИ ЗА КРАЈ 26. ДАНА ПРЕОБРАЖЕЊА

У уторак увече, на затварању 26. Дана српскога духовног преображења, у спортској хали у Деспотовцу, није било места ни за стајање. Публика је са нестрпљењем очекивала наступ културно-уметничког друштва Центра за културу „Свети Стефан, деспот српски“. Маме и тате, баке и деке, пријатељи и сви наши суграђани, дошли су да подрже наш локални састав.

Најпре се присутнима обратио председник Скупштине Општине Деспотовац Златко Марјановић речима: „Знам да ансамбл Центра за културу нема дугу традицију али да је, упркос томе, имао низ запажених наступа на којима је достојно представио општину Деспотовац са обичајима и играма нашег краја.“ Рекао је да су све културне активности у нашој општини ове године спроведене у част трајања шест векова манастира Манасије и да се нада да се општина, као организатор 26. Дана преображења и 4. међународног витешког фестивала „Џаст аут“, достојно одужила Високом Стефану за подизање ове велелепне светиње. „Верујем да са пуним правом могу рећи да је Деспотовац у претходних десетак дана био престоница српске културе коју је посетило преко сто хиљада људи из читавог света“, са поносом је закључио Марјановић.

Рефлектори су се на тренутак угасили и на сцени су се весело раштркале шарене ношње. Ансамбл је кроз својих четрнаест тачака представио игре из Владичиног хана, Шумадије, Пирота, Западне Србије, Мачве... Затим, влашке игре и српске фолклорне игре које је публика сваки пут испратила громогласним аплаузом. Простором се вијорио снажан глас наших вокалиста - Ирене Симоновић, Ненада Томића и Емилије Вучковић.

На самом крају, на сцену је позвана Влатка Миленковић, директорка Центра за културу у Деспотовцу, која је, како у ансамблу кажу, најзаслужнија што су изабрани да наступају на свечаном затварању овогодишњих Дана. Уручено јој је цвеће као знак захвалности за указано поверење, јер овакав догађај, поред изузетне части, носи и велику одговорност.

Публика је салу напустила задовољна завршницом и бројним дешавањима којима је присуствовала у протеклим данима. Песмом, игром и са осмехом на лицу, завршили смо са програмом за ову годину и већ, са нестрпљењем, ишчекујемо наредни август.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC