ЧУВАЈ СЕ - “ЗЕМЉА ГРУВА”

Зашто су звуци једне од најпознатијих београдских музичких група посебни, деспотовачка публика имала је прилике да открије на 26. Данима српскога духовног преображења. „Земља грува“ је у оквиру ове манифестације по први пут наступила у нашем граду. Ни извођачима, ни публици, није сметало што су због кише у нешто скученијем простору, те су већ од првих тактова кренули да размењују позитивне вибрације.

“Најдивније је када на наступу добијемо позитиван повратан одговор публике. То се вечерас овде десило што је супер. Морам да истакнем и да смо по први пут на наступу добили цвеће. Стварно је јако леп гест“, каже вокал овог бенда Ана Ђурић или, како се уметнички зове, Констракта.

Бенд је настао 2007. године, а највећи успон каријере доживљава три године касније када објављују свој први албум. Наступали су у земљи и иностранству на многим музичким манифестацијама на којима су потврдили свој квалитет наступима поред бројних светских звезда - Си Ло Грина, Нувел вага и Ејми Вајнхаус. Учествовали су и на Беовизији. Заштитни знак овог бенда су, поред Констракте, још два вокала Милован Бошковић и Ана Јанковић која, нажалост, није наступила у Деспотовцу јер је на трудничкој паузи. Њихова музика спој је више стилова и музичких праваца у којем доминира „црни ритам“ – афро, нео соул, реге, џез, свинг. Од свега тога направили су препознатљиве звуке које, како они то воле да кажу, “грувају”. “Нас има доста у бенду и сви некако слушамо различиту музику. Када се све то споји и пресече онда добијеш нешто аутентично”, објашњава Констракта.

На њихов репертоар уврштене су и обраде песама Дина Дворника. Кажу да им је велика инспирација Ејми Вајнхаус и да су сплетом околности наступили као предгрупа на њеном последњем концерту у Београду: “Ејми доста поштујемо и слушали смо је често. У музици „Земље грува“ има доста њеног утицаја, тог ретроа, соула, звука 60-их.“ Песме “Судопера”, “Најлепше жеље”, “Данас није јуче”, “Нисам знала да сам ово хтела” одушевили су публику која је непрестано ђускала.

На крају, бенд се опростио од наше публике обећањем да се надају да ће поново доћи овде. Како пуно свирају по региону, кажу да је свирати било где у Србији за њих као да свирају  код куће и да су се управо тако осетили током ове вечери у Деспотовцу.

 

 

 

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC