МУЗИКА САТКАНА ОД ПРИЈАТЕЉСКЕ ЕНЕРГИЈЕ

Пети дан 26-их Дана српскога духовног преображења завршен је на градском тргу мелодијама врхунских музичара, оркестром “Београдска симфонијета” под диригентском палицом, једног од највећих поп музичара у Србији, Александра Седлара.

 Седлар је композицију магистрирао у Калифорнији. Иза њега су бројна музичка дела писана за позориште, радио, филм и телевизију. Чини се да је и кошава, ове августове вечери, дувала усклађена са чаробним звуцима оркестра који су изводили дела класичне музике. Посебну пажњу привукли су звуци Моцартове “Мале ноћне музике” и очаравајуће валцерске мелодије Јохана Штрауса Млађег “На лепом плавом Дунаву”. Наставили су Летњом пасторалом коју је, по речима диригента Седлара, компоновао Артур Хонегер, човек чији се лик налази на новчаници од двадесет франака.

 Гост вечери била је Јана Јаковљевић, ученица основне музичке школе “Петар Коњовић” из Београда, иза које су бројне награде, а последњу, златну матрјошку, освојила је у јулу на фестивалу руске класичне музике “Бољшој” у Дрвенграду. Јана је са овим оркестром наступила први пут. “Свирам виолину и драго ми је да сам учествовала на овом концерту. Вечерас сам извела “Романсу” Дмитрија Шостаковича. Видим да је публика позитивно реаговала на моју музичку изведбу и веома сам срећна због тога”, искрена је била Јана Јаковљевић.

Утисци диригента и оснивача овог оркестра у вези наступа и поновног доласка у Деспотовац, за који га, како каже, вежу веома лепе успомене, врло су позитивни. “Утисци су дивни, супер је било, веома ми је драго што смо ту. За ово место ме вежу лепе успомене. Када сам био у средњој школи били смо овде на такмичењу “Шта знаш о Чајковском?“. Сећам се да смо неколико дана провели код деспотовачких породица. Још увек се сећам и како је изгледала школа и зато ми је овај крај јако драг”, прича Седлар о успоменама из Ресаве. Када је реч о оркестру, каже да нису имали пуно наступа под садашњим именом и да он често, на својим солистичким концертима, позива пријатеље који свирају у другим симфонијским оркестрима. “Морам да кажем да веома дуго свирамо заједно и драго ми је да су ту, јер та енергија међу људима је веома битна. Срећан сам што смо на окупу у оваквом саставу”, закључује Седлар док публика полако напушта Трг деспота Стефана Лазаревића. Августовски ветар, тихо, вије звуке мелодије које су се чуле током концерта, музике за преображење срца и душе.

 

 

 

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC