МЛАДОСТ КОЈА НАСТАВЉА ДЕСПОТОВАЧКУ УМЕТНИЧКУ ТРАДИЦИЈУ

  У архаичном амбијенту древне Манастирске воденице у Деспотовцу, сведока већ многих успешно одржаних изложби посвећених Данима српскога духовног преображења, одржана је ликовна колонија “Ресава 2018”. Посетиоцима су представљена дела петнаест академских сликара и професора и двадесетпет завичајних уметника, чланова Удружења ликовних уметника “Манасија” из Деспотовца. Уметнички ствараоци, које је окупила ова колонија по 26. пут, провели су јулску недељу у Горњој Ресави радећи на својим делима. Ову тематски врло разноврсну изложбу, пригодним речима, отворио је селектор професор Слободан Штетић.

  “Разноликост уметника је највећа вредност овогодишњег сазива и представља сликаре, графичаре, графичке дизајнере, а по први пут и једног вајара. Домаћини су се потрудили да сликарима из Деспотовца омогуће равноправни рад у колонији са уметницима, гостима из читаве Србије”, истакао је професор Штетић и додао да би било добро да се завичајним сликарима направи један заједнички атеље у коме би они и убудуће могли да стварају.

  Идеја за наредну, 27. по реду ликовну колонију, требало би да подразумева окупљање младих. “Надам се да наредне године ова ликовна колонија добије неки другачији карактер и да учесници са стране буду најбољи српски млади сликари који су до 35. године постигли значајне резултате у земљи, али и иностранству. Наравно, то ће бити сликари  који се не баве концептуалном уметношћу, већ људи који заиста умеју да цртају, сликају, вајају и фотографишу, заправо људи који се баве сликарством и осталим гранама уметности на најбољи могући начин”, казао је Штетић и прогласио изложбу отвореном.

 

 

 

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC