РЕСАВА КАО ЧУДО И НЕБЕСКА МАНАСИЈА НА ЗЕМЉИ

  У наставку програма другог дана манифестације, одржано је предавање професора др Оливера Томића „Ресава као чудо српског средњег века“ у оквиру којег су представљене и две књиге посвећене храму културе нашег краја - манастиру Манасији.

  Присутним гостима се најпре обратила директорка библиотеке “Ресавска школа” Санела Симић објашњавајући да иза настанка ових дела стоји читав тим људи који су дали значајан допринос њиховом обелодањивају. Посебно се захвалила господину и госпођи Гонцић. “Књиге су наменски рађене за велики јубилеј, шест векова Манасије. До сада нису биле у  контакту са читаоцима, посебно је тај тираж чуван за овај дан”, нагласила је директорка Симић.

КАПИТАЛНО ДЕЛО ИЗ 1928. ГОДИНЕ

Прва књига представља репринт издање књиге о Манасији из 1928. године чији је покровитељ био Михајло Пупин и која је објављена као пета књига у серији “Српски споменици”. О књизи је публици говорила др Злата Бојовић. Истакла је да је књига настала када је Народни музеј желео да обележи пет векова од смрти Стефана Лазаревића и да је тадашњи директор Петковић сматрао да то дело треба да буде књига, не о деспоту, већ о његовом најзначајнијем делу манастиру Манасији: “Тако је настала прва и до данас, по општем суду историчара уметности, у многоме непревазиђена књига „Манастир Манасија””. Колико је ова књига значајна, сведочи и то што је, према речима професорке Бојовић, окупила највеће стручњаке својих области - историчара Станоја Станојевића, архитекту Ђурђа Бошковића и познаваоца фреско сликарства Лазара Мирковића.

“Гледајући и читајући овакву садржину, богату и озбиљно урађену, можемо само да кажемо да је ова књига о Ресави, будући да је сада веома ретка, недостајала нашој култури. С тога смо захвални библиотеци “Ресавска школа” што је ову књигу репринтом оживела као свој дар прослави тако значајног јубилеја”, са пуно захвалности изнела је у закључку представљања овог издања др Злата Бојовић.

МАНАСИЈА – НЕБО НА ЗЕМЉИ

Аутор друге књиге о Манасији под називом “Манасија небо на земљи” је др Оливер Томић, историчар уметности и професор Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Замисао професора Томића је био да причу о раскоши архитектонског, историјског и културног здања Манасије преточи у илустровану књижицу коју ће са радошћу читати и они најмлађи, они који о Манасији немају никаква сазнања, као и многи други како би се подсетили лепоте којом је Горња Ресава благословена. У свом шаљивом маниру, казао је да је књига сажета и прилагођена данашњем времену, те да су за њу највише заслужни Хесе, Толкин и Гонцић. Хесе зато што се у “Игри стаклених перли” велики мајстор враћа у основну школу да предаје, јер ништа немамо од игара на највишем нивоу - треба подучавати млађе. Тако је и ова књига настала по идеји Гордане и Булета Гонцића да буде заправо дечија. Он се није дословно држао те идеје а, како каже, за то је највише заслужан Толкин, јер верује да су деца равноправна бића са одраслима и да се њима ништа не треба преводити на дечији језик, деца су заправо мали људи. “Мислим да није лоше поседовати ову књигу ако имате дете које треба упутити мало у то, а сами не знате како да му објасните”, предложио је професор Томић на крају свог излагања о књизи.

 Након представљања књига, професор је, користећи илустрације Манасије, кроз своје предавање покушао да, приказујући до детаље поједине елементе попут изгледа Манасије, фрески и ктитора, уз осврт на деспотово време, објасни и покаже зашто се Манасија заиста сматра чудом српског средњег века.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC