МУЗИКА ЗА ПРЕОБРАЖЕЊЕ ДУШЕ

      Химном Републике Србије “Боже правде” у извођењу хора и оркестра Факултета педагошких наука из Јагодине, на Тргу деспота Стефана Лазаревића, свечано су отворени 26. Дани српскога духовног преображења. Традиционална манифестација која више од четврт века одолева свим искушењима времена у коме живимо, покушава да, по угледу на наше славне претке, писменошћу, културом и вером оснажи дух нашег народа.

     На почетку свечаности госте је поздравио председник Општине Деспотовац Никола Николић рекавши да му је посебна част што може да пожели добродошлицу свим присутнима и још веће задовољство што се са овогодишњим Данима, међународним витешким фестивалом „Џаст аут“ који почиње 24. августа, као и низом других активности до краја године, Општина укључује у обележавање великог јубилеја шест стотина година од завршетка изградње манастира Манасије. “Ова наша велика културно-научна манифестација је покренута давне 1993. године у част и славу Високог Стефана, задужбинара Манасије, са циљем очувања традиције, писмености и културе настале у врелу духовности Ресавске школе из 15. века, окупивши у Манасији велики број учених људи тог времена.  Шест стотина година постојања овакве светиње је озбиљан поглед уназад којим се може похвалити мали број народа у савременом свету. Као локална самоуправа веома смо поносни што имамо овако вредан и редак средњовековни споменик историје и културе српског народа и што, заједно са Заводом за заштиту споменика културе Србије и Српском православном црквом, чинимо све како би је сачували за будућа поколења. Чувамо је овом манифестацијом свесни чињенице да је највредније што овај крај Србије има и да ће кад-тад доћи на листу Светске културне баштине. Уз помоћ државе, ових дана приводимо крају радове на реновирању пута од Деспотовца до Манасије, изградњу нове стазе која ће Манасију додатно приближити Деспотовчанима”, казао је Николић.

       Председник се у наставку излагања захвалио Министарству културе и информисања Републике Србије на значајној материјалној помоћи за ову и све претходе године, којом је сачуван висок научни ниво Дана српскога духовног преображења, као и многобројним предузећима са територије општине Деспотовац који помажу реализацији ове манифестације. У завршном делу излагања Николић је истакао да, док год постоје споменици културе и историје попут Манасије, окупљаћемо се и постојати као народ. “Желим да Манасија буде стуб српске саборности и наредних шесто година, да се бројне генерације Срба диве њеној лепоти и чувају традицију и духовност”, казао је он.

    Овогодишњи догађај свечано је отворила Славица Трифуновић, помоћник министра за културу и информисање Републике Србије, оценивши Дане српскога духовног преображења као једну од најзначајнијих и најквалитетнијих манифестација које се током летњег периода одржавају у Србији. “Дани српскога духовног преображења у Деспотовцу ево већ 26 година за редом, показују да се и летњим манифестацијама може дати и те како квалитетан културни садржај. Започети у тешким околностима 1993. године, Дани српскога духовног преображења су полако, из године у годину, употпуњавали свој профил и садржајност постајући тако једна од најзначајнијих манифестација у земљи чије се одржавање сваког новог 19. августа очекује са нестрпљењем и радозналошћу. Иако смо, притиснути дугогодишњим бременом сваковрсних проблема, готово и престали да се осврћемо на лепо и садржајно, овога пута морамо рећи да Дани српскога духовног преображења управо то и јесу. А како би другачије и могло да буде у Деспотовцу на Преображење! У Деспотовцу, у месту јединствене природне лепоте и изванредног културног и духовног наслеђа које ове године обележава шест векова од изградње манастира Манасије, задужбине деспота Стефана Лазаревића, бисера моравске школе наше средњевековне архитектуре и дома величанствених ликова светих ратника”, казала је у свом излагању помоћник министра културе и информисања.

    Хор и оркестар Факултета педагошких наука из Јагодине, под руководством професорки Јелене Гркић Гинић и Милице Станковић, у првом делу концерта представио се пригодним духовним песмама у чијим звуцима је уживала многобројна публика, навикнута на музику за душу, којом је сваке године обојена ова манифестација. “Први пут наступамо на Данима и велика нам је част, пре свега зато што се обележава јубилеј манастира Манасије. До сада смо наступали на разним манифестацијама у земљи и иностранству. Наш репертоар је разнолик, а вечерас сте могли да чујете духовну и световну музику уз инструменталну пратњу зачињену а капелом”, објаснила је професорка Јелена Гркић Гинић.

     У другом делу концерта хор и оркестар извели су интернационални програм световног карактера а реч је о композицијама најзначајнијих савремених композитора по мотивима српских, македонских, грчких, румунских, руских и украјинских народних песама.

    На Факултету педагошких наука као сарадник у настави, ради и Деспотовчанин Милан Комненовић који није крио одушевљење што је са хором факултета наступио у свом родном граду и то на овако значајној манифестацији. “Било је фантастично, од публике до организације. Заиста је све било на једном врхунском нивоу. Надам се да смо и ми успели да пренесмо ту енергију. Доста дуго сам прижељкивао да наступам у свом граду, то је прелеп осећај”, казао је Комненовић.

   Маестрални оркестар чинили су: Братислав Старчевић, шеф оркестра, клавирска сарадња и хармоника; Невена Митровић флаута, Иван Бошковић виолина, Ненад Илић бас гитара, Иван Траиловић гитара и Милан Комненовић кахон.

 

 

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC