Затворени 25. Дани српскога духовног преображења

У протеклих десет дана имали смо прилику да присуствујемо изузетним научним скуповима и трибинама одржаним на теме прошлости али и садашњице, да се подсетимо највреднијих комада из ризнице културно-историјског наслеђа, да уживамо и надахнемо себе сликом и звуком висококвалитетних садржаја културно-уметничког програма, на неколико локација Деспотовог града.

Богата историјска и духовна грађа коју нам је завештао деспот Стефан Лазаревић, обавезује нас да у овом подухвату истрајемо и стремимо ка јединственом циљу какав је самом Деспотовом визијом зацртан-сачувати идентитет, што је циљ који нам мора бити свакодневни подсетник, не само у ових свечаних десетак дана.

Програм јубиларних 25. Дана српскога духовног преображења, завршен је на традиционални, српски, изворни начин. Игра, песма и ношња су у ово време наше копље, штит и мач, којима бранимо угрожени али једниствени народни идентитет.

Пред огромним бројем посетилаца, којима се обратио председник скупштине Општине Деспотовац г. Златко Марјановић, истичући да је изузетно поносан на саму манифестацију, која расте из године у годину, на витешки фестивал у оквиру ње, као изворно деспотовачки који ће то и остати, а пре свега на чињеницу изузетне посећености ових манифестација, њихов квалитет и високо постављене циљеве, програм је затворило АКУД  Лола из Београда, сплетовима игара из Шумадије, Врања, Шоплука, Пирота, Неготинске крајине, Војводине...

Кратка биографија учесника

АКУД Иво Лола Рибар из Београда. АКУД „Лола“ основано је 1944. године као Омладинско културно - уметничко друштво „Иво Лола Рибар“, одмах након ослобођења Београда. Друштво је добило име по Иви Лоли Рибару, популарном омладинском и студентском руководиоцу у предратном и ратном периоду, који је погинуо у 27-ој години, 1943. године на Гламоч Пољу, у данашњој Босни и Херцеговини. У новијем периоду, Друштво је од омладинског у свом називу прерасло у академско, имајући у виду да су већина чланова будући или садашњи студенти. Друштво у јавности користи назив „Лола“, јер тај појам у нашем народу означава човека који воли да заигра, запева и засвира.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC