РЕД ЗМАЈА

   Византијско плава Манасија, високо подигнуто деветнаест различитих застава, коњица, стреличари, блесак мачева и ратних секира, штитова и преко 80.000 људи. Ово није слика никакве средњовековне битке, ово је слика креативности, спортског духа, гостопримства Деспотовчана и свакако квалитета једне манифестације.

   Витешки фестивал Деспот Стефан Лазаревић Манасија – JUST OUT 2017, одржан је по трећи пут подно Деспотових кула. Манасија је још једном била стециште средњовековног окупљања, подсећања на дух ратништва, јунаштва, постулате витешких врлина, једне минуле културе и света другачијег него што је данашњи. Фестивал је ове године угостио витешке групе из 19 земаља, Русије, Француске, Ирана, Шведске, Шпаније, Белгије, Јерменије, Данске, Аустрије, Словачке, Украјине, Чешке, Словеније, Турске, али и суседних, које већ по трећи пут радо долазе у Ресаву: Хрватска, Румунија, Бугарска, Мађарска, Република Српска, Црна Гора. Свака под својим барјаком, витешке групе смештене су у камп витешког села, поред самог манастира.

   Свечано отварање, у петак 25. августа, давало је незаборавну слику, која је обишла свет. Испуњеност и последњег места на брду подно Манасије, резервисног за публику, указивало је чињеницу да ће број посетилаца ове године далеко премашити прошлогодишњу цифру. Витешки фестивал почео је извођењем химне Србије а отворио га је председник Србије, Александар Вучић, указујући на врлине и вредности којима се водио Деспот, особине које су га чиниле мудрим државником али пре свега човеком богатог духа, дајући похвале организацији витешког фестивала и истичући вредност једне овакве идеје и значај одржавања манифестације овакве врсте.

  Културно- уметнички програм је на изузетно упечатљив и врло оригиналан начин, сходно духу манифестације, отворио је Слободан Тркуља, композитор, инструменталиста и вокални извођач традиционалне српске и византијске музике.

   Потом је уследио свечани дефиле витешких група, домаћина Белих орлова и гостију. Демонстрација борби, оклопног и неоклопног мачевања, борба мачевима у пламену, борба мача и секире а првенствено међусобни дуели витешких група, изазвали су одушевљење неколико хиљада гледалаца. Праву витешку вештину, рекло би се, показали су чланови Коњичког друштва Кнез Михаило, а екстремне вештине демонстрирали су чланови каскадерске групе Serbian Stunt Ska – Tеam и Arsha aghdasi из Ирана, један од најбољих светских каскадера. Међутим, оно што свакако није било глума, били су прави ударци у борбама, утренираност али и импровизација.

    Након демонстрације борби и витешких вештина, уследио је музичко-играчки спектакл Бановић Страхиња, у продукцији и техничкој реализацији Установе културе „Вук Стефановић Караџић“.

   Представа Бановић Страхиња је музичко- сценско дело са елементима модерног фолклора и деловима аутентичних витешких турнира и борби. Ова представа не црпи грађу из историје него из народне песме, тражећи у њој савремени смисао и значај. Ова епска, херојска прича о нетипичном српском хероју Бановић Страхињи, који је не само велики борац и велики јунак, већ јунак изван времена, жели да поново вреднује појмове добра и зла и полемише са моралним смислом традиције. Бановић Страхиња је човек спреман да разуме, али и да, што је на овим просторима одувек била реткост, прашта.

   Други дан витешког фестивала Деспот Стефан Лазаревић Манасија – JUST OUT 2017, био је резервисан за уживање у витешком селу, упознавање са старим и заборављеним средњовековним занатима, обичајима, предметима, ношњом. Дан за породично окупљање под зидинама ресавске светиње, која је примила у своје окриље на десетине хиљада верника и туриста у само пар дана. Ова лепота и ова шареноликост манастирске околице, подсетила нас је све који у њеној близини живимо и који смо одрасли на овом простору равног, ресавског, плодног тла, колико је богатство које имамо и колико је заправо, потребно да га прикажемо целом свету.

   У вечерњим сатима, многобројна публика је такође могла да ужива у богатом културно-уметничком програму, после којег су уследиле борбе витешких група и демонстрација витешких вештина.

  Тежина и озбиљност бремена организације, гостопримство домаћина и пре свега амбијент одржавања, довољан су доказ и одлични показатељ зашто је Витешки фестивал Деспот Стефан Лазаревић Манасија – JUST OUT, најбрже растући витешки фестивал у свету.

 

 

 

 

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC