СРПСКО,РУСКО И ВИЗАНТИЈСКО ПОЈАЊЕ

   Вечерњи сати манифестације, знатно топлији него претходних дана, на крају шестог дана њеног одржавања, добили су посебну ноту а Деспотов трг, сад већ традиционално место окупљања врхунских извођача различитих музичких жанрова, добио је свој пуни сјај, онако како то налаже дух средњовековног уметничког наслеђа.

   Дивна Љубојевић са својим хором „Мелоди“, учинила је да за тренутак наш дух буде ослобођен, да чујемо глас сопственог срца али и тишину која се прострла тргом и његовом околицом, да би је испунило анђеоско појање овог изузетног састава. Минути у којима смо сви могли осетити присуство Деспотовог духа.

Кратка биографија уметника

    Дивна Љубојевић рођена је у Београду 1970. године, на празник Благовести. Црквено појање учила је још као дете. Од малих ногу пева, а од десете године учи појање у певници манастира Ваведење у Београду, од монахиња које брижљиво негују јединствени стил заснован на карловачком појању у редакцији Ненада Барачког и традиционалном руском појању. Завршила је музичку школу „Мокрањац“ у Београду и Музичку Академију у Новом Саду. Са својим хором „Мелоди“ од 1991. године поје недељом и празницима на Светим Литургијама у манастру Ваведење Пресвете Богородице у Београду.

    Дириговањем се бави од 1988. године, најпре у певачком друштву „Мокрањац“, са којим је имала концерте у земљи и иностранству и извела прву Васкршњу Литургију под куполом храма Св. Саве на Врачару. Током 1989-1991. године диригује „Првим београдским певачким друштвом“, као најмлађи диригент у историји најстаријег певачког друштва. Са овим ансамблом остварила је значајне концерте у земљи и иностранству.

   Године 1997., по благослову епископа западноевропског Луке, основала је хор при цркви Св. Саве у Паризу, са којим је осим недељних и празничних Литургија имала и концерте у Бриселу, Сенлису и Паризу. У неколико наврата држала је семинаре црквеног и хорског појања у иностранству. Одржала је више солистичких концерата у иностранству уз пратњу студијског ансамбла Хора и студија за духовну музику „Мелоди“ из Београда, чији је оснивач и диригент од 1991. године Дивна је заједно са другим уметницима члан музичког састава „Ступови“ који је основан 2003. године у оквиру акције „Обновимо себе - подигнимо Ступове“.

    Са својим хором Мелоди имала је преко 600 концерата широм Европе, Азије и Северне Африке и једанаест музичких издања за инострано тржиште. Прошлогодишње њихово издање ПГП РТС-а проглашено је најпродаванијим за 2016. годину.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC