РЕСАВСКА ШКОЛА – РИЗНИЦА НЕПРОЦЕНЉИВИХ ВРЕДНОСТИ

    Шестог преображењског дана одржан је трећи и последњи део предавања, у овој години, у оквиру Ресавске школе историје српске културе. Ваља поменути, да је Ресавска школа последњи пут одржана 2000. године, те су ови јубиларни Дани, верујемо, изнедрили један нови континуитет враћању овој старој ризници непроцењивих вредности.

    Укупно 20 студената из Скопља, Бања Луке, Никшића и Косовске Митровице, предано је пратило предавања и последњег дана, активно учествујући у дискусијама, са врхунским предавачима и међусобно, показујући на овај начин, не само велико знање из овласти свога рада него, пре свега, интересовање за још информација, нових сазнања, у чему се и огледа будућност и перспектива ових младих и амбициозних људи али и читавог нашег народа, чији су они изданак.

    Круна овогодишњој Ресавској школи историје српске културе, било је, најпре, предавање проф. др Софије Милорадовић на тему Народни живот и његов језички израз – значај и именовање времена и традиционалном начину живота, а потом и предавање др Бранисалва Цветковића Слика и реч у средњем веку – примери из српске баштине. Најбољи пример за ово предавање, свакако, налази се на само корак од Деспотовца, те је оно одржано у Манасији, на велико задовољство полазника.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC