РЕСАВСКА ШКОЛА ИСТОРИЈА СРПСКЕ КУЛТУРЕ

Све занимљивије теме нижу се на научним сабирањима и предавањима а тек је половина јубиларних 25. Дана српскога духовног преображења. Пети дан манифестације је такође започео у Народној библиотеци „Ресавска школа“ у оквиру Ресавске школе историје српске културе. Говорила је, најпре академик др Злата Бојовић, на тему Иво Андрић – поводом 125. годишњице рођења: тематски кругови Андрићеве прозе.

Друга, не мање занимљива и важна тема била је Српски језик од Кулина бана о којој је говорио проф. др Александар Милановић. Анализом повеље босанског бана Кулина Дубровчанима из 12. века, изнето је мноштво историјских чињеница а пре свега оних које указују на писање српским народним језиком и пре Вука С. Караџића, тј. континуирано писање српским народним језиком од 12. века, на златно средњовековно доба које постојало и у Србији и на Балкану, насупрот западним школама које средњи век, са свог становишта, називају „мрачним“.

Уз „живу“ дискусију студената који су са одушевљењем пратили и учествовали у предавањима завршен је други дан Ресавске школе историје српске културе.

 

 

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC