ВЕЧЕ ЏЕЗА

     Наставак изузетно квалитетног музичког програма уследио је на Деспотовом тргу, где је још једно прохладно августовско вече било загрејано ритмом, овог пута, џез музике.

     Биг Бенд РТС-а потрудио се да деспотовачка и гостујућа публика имају још један концерт за памћење. Изводећи традиционалне српске нумере у фузији са добро познатим звуцима џез ритам секције, уз неизоставне примесе трубе, кларинета, тромбона и саксофона, направили су изузетну атмосферу. „Дивно је било, заиста! Оркестар је показао зашто је један од врхунских оркестара у земљи, ако не и шире, а, заиста, публика је предивно реаговала и на цео програм и на џез музику и на етно елементе и баш сам пун утисака, осмеси су свуда и то је оно што је важно кад сам видео да је публика задовољна, јер аутоматски смо ми задовољни, јер заиста је свирка била јако добра“, изјавио је диригент Иван Илић, истичући да манифестације овакве врсте дају наду и за преображење, не само у српској музици већ и у другим сегментима друштвеног живота.

Кратка биографија музичког састава

    Биг Бенд РТС-а основан је 1948. године под именом Забавни оркестар Радио Београда у формацији ревијског оркестра, да би, 1954. године, одвајањем гудачког ансамбла, започео рад као велики џез оркестар (Биг Бенд).

   Дуги низ година оркестар су предводили еминентни диригенти, композитори и аранжери: Младен Гутеша, Војислав Симић, Звонимир Скерл, Миливоје Марковић, Душко Гојковић.

   Током рада и стварања окрестар је добио низ изузетних награда и признања. На џез фестивалу у Жуан ле Пену 1960. године, наш ансамбл је освојио прву награду. После своје прве турнеје 1957.године, оркестар је наступао на познатим светским фестивалима у Тел Авиву, Монтреу, Марсеју, Солуну, Минхену, на неколико UNICEF-ових концерата, у Београду, Паризу и Женеви и то увек са изузетним успехом и врло похвалним критикама.

   Током година, са оркестром су наступале највећа светска џез имена: Бени Голсон, Џони Грифин, Џон Хендрикс, Чак Финдли, Дајан Шур, Реј Чарлс, Џозефина Бејкер, Дени Кеј и многи други.

Оркестар је издао неколико студијских албума и изнедрио плејаду врхунских солиста који су данас познати и признати у свету.

Приредила:

Александра Стојановић

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC