ВЕЧЕ КЛАСИЧНЕ ГИТАРЕ

   Још у доба праисторије човек је почео да производи звукове на једној жици музичког лука, јер музика је стара колико и човечанство, ритам је саставни део човековог постојања. Најважнији утицај на развој гитаре имали су Арапи који су населили Шпанију у средњем веку тако да су Гранада, Севиља, Валенсија и Кордоба били центри музичког стваралаштва и прављења инструмената. Средином 19.века на међународној сцени појављује се личност која је зацртала путању модерне гитаре Антонио де Торес Хуардо у Севиљи чије се гитаре чувају и данас. Постоји неколико врста овог инструмента али звук је јединствен.

    А личност која свакако трасира пут класичног правца за будућност у нашем граду јесте магистар класичне музике Александар Стојић, чији је концерт синоћ испунио хол Центра за културу „Свети Стефан, деспот српски“. Изводећи чувене Caprico arabe, Франциска Тарега, La catedral Агустина Бариоса, Sonata кубанског композитора Леа Брувера, Fandagos y Boleros, Sarabanda de Scriabin, La Toccata de Pasquini, Asturias Исака Албениза и многих других, „звуке света“ пренео је деспотовачкој публици.

Кратка биографија уметника

Магистар Александар Стојић похађао је средњу музичку школу ''Јован Бандур'' у Панчеву а музичке студије и магистрарски рад одбранио на бечком универзитету. Иза њега је шеснаест година концертне каријере на највећим музичким фестивалима широм света. Оснивач је групе ''Стоикс'' од  2012. године која изводи ауторску музику, а већ 2014. године оснива Ресава Фест у Деспотовцу, фестивал светске музике. 2015. године радио је као вођа бенда Данице Крстић, а исте године са светским а нашим уметником Дулетом Ресавцем снимио је албум. 2016. годину обележили су наступи са групом ''Балкан Ловерс'', а од прошле године је и уметнички директор пројекта ''Звуци света''.

Приредила:

Александра Стојановић

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC