ДУХОВНОСТ ЛЕПОГ

  Оно што је свакако реткост садашњице и што је пре свега одлика великог умећа али, још важније, осећаја, јесте иконописање. Узвишени радови непроцењиве вредности нашег уметника Момчила Вуксановића-Моме Браде, красили су хол Центра за културу а многобројни посетиоци показали су да постоји велики број поштоваоца овог уметничког правца.

  Част да отвори и ову изложбу припала је проф.Слободану Штетићу, који је нагласио да су многи, у једном периоду у овој земљи почели да се баве иконописањем али да су само ретки и заправо они прави опстали.

Кратке биографије уметника

  Момчило Вуксановић – Мома Брада, рођен је 1952. године у селу Милива, општине Деспотовац. По образовању је економиста а по опредељењу сликар-иконописац. Сликањем почиње да се бави око 1970. поред Милосава Ивановића Баје а сликање учио и у атељеима професора Емила Костића, професора Слободана Штетића и поред Воје Јакића. Прва сазнања о иконопису добија 1992. године од професора Драгомира Јашовића приликом осликавања нове цркве и трпезарије у манастиру Манасија. До сада је излагао на 9 самосталних и преко 250 колективних изложби а његове слике налазе се у различитим крајевима света. Од оснивања 1993. члан је или руководилац организационог одбора манифестације Дани српскога духовног преображења. Доботник је „Јунске награде“ 2010. године, највећег признања у општини Деспотовац за рад у култури а доботник је и Златне значке Културно-просветне заједнице Србије за доптинос у култури 2013. године.

 

  Професор Слободан Штетић рођен је 1958. године у Јагодини. Дипломирао је на Графичком одсеку Гакултета примењених уметности у Београду. Редовни је професор Педагошког факултета у Јагодини Универзитета у Крагујевцу. Бави се графичким дизајном, сликарством и фотографијом. Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) од 1986. године.  Имао је једанаест самосталних и небројено много колективних изложби а његова уметничка дела обишла су свет.

 

Приредила:

Александра Стојановић

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC