КИШНИ КОНЦЕРТ ВЛАТКА СТЕФАНОВСКОГ

   По тарадицији преображењских вечери а у окриљу Деспотовог трга, Деспотовчани али и многобројни гости, навикли су да уживају у увек пажљиво бираном и надасве високо квалитетном културно-уметничком програму.

  Гости друге преображењске вечери били су Влатко Стефановски Трио. Деспотовачка публика је већ више пута показала да јој кишни временски услови не представљају проблем да ужива у изванредним наступима врсних уметника. Специфичан ритам македонских традиционалних песама и јединственост која карактерише опус Влатка Стефановског, разгалила је присутне поштоваоце његовог рада, који су имали прилику да уживо чују непролазне нумере попут „Јовано, Јованке“, „Македонско девојче“, „Чукни во дрво“, „Чувам ноћ од будних“, „Као какао“, „Учи ме мајко, карај ме“ и многе друге.

   И сам музичар је био препун позитивних утисака:„ја сам захвалан што су ови људи под кишобранима сат и по остали да нас гледају и слушају и управо због тога сам морално обавезан да им дам и да им понудим све што умем и знам по овим временским условима. Верујем да ћемо опет убрзо доћи по неком финијем времену да се обратимо публици у Деспотовцу, јер је била фантастична.“

   Уметник је истакао да се први пут налази у Деспотовцу и самим тим први пут на манифестацији „Дани српскога духовног преображења“ и истакао да верује у преображење у духовном смислу и да нам је свима потребно преображење на путу ка духовности, на путу ка сопственој спознаји. Влатко Стефановски најавио је и излазак новог албума кроз месец дана, на коме ће се први пут појавити сам а на коме ће се наћи већ познате али и потпуно нове нумере, међу којима и једна српска. Музичар није желео да нам открије о којој се нумери ради али нам је открио назив новог албума – Мајчин јазик односно Матерњи језик.

 

Кратка Биографија уметника

   Влатко Стефановски је рођен у Прилепу 1957. године у глумачкој породици а већ са тринаест година почео је да свира гитару. Препознатљив је по свом стилу фузионе музике, мешавином македонских традиционалних ритмова и савременог рока. Оснивач је музичког састава „Леб и сол“, који је издао 13 албума и наступао широм света. Издао је и неколико соло албума и радио музику за више филмова и позоришних представа а радио је музику и за многе велике звезде Балкана. Од како је напустио „Леб и сол“, искористио је своју нову слободу да се посвети небројеним другим пројектима. Од 1998. године његов репертоар обилује македонским народним песмама, које свира углавном на акустичној гитари. Изузетну сарадњу има са својим колегом, гитаристом Мирославом Тадићем. Враћање својим етно-рок коренима донело му је велико критичко признање али идефинисање једног новог звука.

 

Приредила:

Александра Стојановић

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC