СЛИКА ВРЕДИ ХИЉАДУ РЕЧИ

   У вечерњим сатима, галерију Центра за културу „Свети Стефан, деспот српски“, испунило је мноштво посетилаца, ликовних уметника и љубитеља сликарства, поводом ретроспективне изложбе ликовне колоније „Ресава 1993-2017“. Четврт је века Дана српскога духовног преображења али и четврт века преданог рада наших, широко признатих уметника, који су свој рад, своју вољу, идеју, вештине и пре свега љубав, уткали у сваки дан ове манифестације. Могло би се рећи да је из године у годину њихова мисија све захтевнија и одговорнија али је њихов задатак несумњиво јасан а то је да савршенство свога рада наставе да увек боје новим бојама.

  Изложбу је отворио проф. Слободан Штетић, указујући на далекосежни значај ове ликовне колоније, на мноштво радова произишлих из њеног одржавања које треба пажљиво пописати и утврдити где се налазе јер је у данашње време мало таквих колонија, таквог богатства и разноликости. Указујући на све „искривљене“ вредности данашњице, на пороке и средства масовног контролисања људских мисли и делања, поготово страних утицаја, истакао је да, оно што је раритет садашњег доба и оно што јесте права, исконска вредност, налази се и лежи управо ту, у Србији, у њеним задужбинама, од којих је једна и јединствена, византијско плава Манасија.

  Како, у овом случају, слика заиста вреди више од речи, посетиоци су у пријатном амбијенту Центра за културу имали прилику да се подсете једног дела уметничких радова, двадесет и пет година дуге традиције ликовне колоније „Ресава“.

Приредила:

Александра Стојановић

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC