XXIV дани преображења

авг
25

„Балкан ловрес“ и Марко Марковић – несвакидашњи музички доживљај

Групу „Балкан ловерс“, без обзира на њену све већу интернационалну популарност, деспотовачка публика сматра својом, домаћом. То се видело и на концерту, који су ови врхунски музичари, појачани сјајним трубачем Марком Марковићем, приредили на овогодишњим Данима српскога духовног преображења: врло пријатна и опуштена атмосфера, двочасовно уживање у музичким обрадама свима добро познатих балканских етно-мотива.

Са певачем и фронтменом групе „Балкан ловрес“, Дулетом Ресавцем, разговарали смо о њиховом раду и даљим плановима.

„Група ’Балкан ловрес’ настала је у Швајцарској 2009. године. Основали смо је мој брат Горан Стојадиновић и ја, и морам да кажем да је настала сасвим случајно. Затим су нам се прикључили Лана и Иван, што је била прва постава бенда, који је постојао све до мог повратка у Србију. Потом је група престала да постоји, али је добила своје ново рухо са члановима бенда ’Стоикс’, који су сада поново чланови групе ’Балкан ловрес’. Са том поставком снимили смо један албум ауторске музике. Више не обрађујемо изворне песме, већ свирамо нашу ауторску музику. Пре неколико дана смо имали част да отворимо чувени џез фестивал у Лугану. То је фестивал који траје 40 година и на којем су наступале највеће светске звезде џеза и сличних музичких праваца. Добили смо најбоље критике, толико добре да нам је једна песма већ месец дана на топ-листи једне радио-станице у Лугану. На крилима тог музичког успеха гостовали смо и на ’Нишвилу”, а данас смо овде заједно са Марком Марковићем, чувеним трубачем и највећим виртуозом на труби. У наредном периоду планирамо већи број наступа у земљама западне Европе.“

Група „Балкан ловрес“

Ова музичка група је основана у Лугану (Швајцарска). Браћа Стојадиновић, Горан и Душан, започели су овај пројекат 2009. године. Недуго затим им се придружио гитариста Иван Антуновић. Осим са овом групом, Горан свира са групом Луана Занетија, познатог као Беби Лоу. Они углавном свирају џез, музику Јужне Америке, Балкана и евергрин музику. Касније, „Балкан ловерс“ и Беби Лоу почели су да раде заједно и обрађују светски познату музику обојену етно-звуцима и ритмовима са Балкана. Учествовали су на бројним музичким манифестацијама и фестивалима широм Европе: позориште „Паравенто“ током филмског фестивала у Локарну, „Поестате“ фестивал у Лугану и „Ресава фест“ у Србији. Такође, свирали су на стотом рођендану прослављеног глумца Мариуција Медичија у „Палацо деи Сангреси“ у Лугану.

Током 2011. године објавили су први албум уживо снимљен на концерту у Локарну. То је било преломно за проширење репертоара. Уместо извођења само бразилске и традиционалне музике Балкана, они су одлучили да сниме своју оригиналну музику. Овај аутентични албум „балканских љубавника“ је углавном снимљен током 2014. и коначно завршен почетком 2015. године.

Успут, неколико важних чланова групе придружило се постојећој екипи. Наиме, група је обогаћена присуством Александра Стојића, Саше Ранковића, Мариа Кубиласа и Јована Јовановића. Сваки од ових чланова је индивидуално изванредан музичар, неки од њих су дипломирали на неким од познатих музичких академија.

Марко Марковић

Син Бобана Марковића, Марко, 2002. године се прикључио бенду свог оца. Марко је једном прикликом рекао да је вежбао свирање десет сати дневно пре него што је постао члан трупе. За две године у бенду, Марко је постао главни солиста и аранжер бенда. И Бобан и Марко су били у главним улогама у документарном филму „Усти Опре“ са многим познатим музичарима Ромима, као и у филму „Гуча“, документарном филму о српском трубачком фестивалу.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC