XXIV дани преображења

авг
24

„Ван Гог“ и концерт под кишобранима

 Исте вечери на Тргу деспота Стефана, упркос киши, која је непрестано падала, група „Ван Гог“ је одржала концерт, на коме је присуствовао велики број љубитеља ове врсте музике, како из Деспотовца, тако и из околних градова.

Група „Ван Гог“ ове године обележава 30 година постојања на музичкој сцени, а да је толико дуг период трајања оправдан, доказали су и овим сјајним двочасовним концертом у Деспотовцу, где су многобројним хитовима створили сјајну атмосферу у публици.

Посетиоци су уживали у хитовима: „Неко те има ноћас“, „Мама“, „Коло“, „Она и ја“, „Списак разлога“... Те песме у освеженим аранжманима налазе се на рођенданском акустичном албуму „Ако станемо, губимо све“, који је „Ван Гог“ објавио пре неколико месеци.

Групу су у јануару 1986. године основали гитариста Звонимир Ђукић Ђуле, певач Горан Милисављевић, клавијатуриста Ђорђе Петровић, басиста Предраг Поповић и бубњар Србољуб Радивојевић. У фебруару 1986. године су објавили промотивни сингл са песмом „Трагови прошлости“. Крајем исте године изашао је први албум бенда „Ван Гог“. Убрзо након тога, група је привремено престала са наступима.

Звонимир Ђукић је обновио групу 1990. године, те је исте године издат сингл „Губиш ме“. Током 1991. године појавио се албум „Свет је мој“, на коме је, поред улоге гитаристе, Ђукић преузео и улогу певача. Поред њега, од оригиналне поставе је остао само Србољуб Радивојевић, а на албуму су свирали и клавијатуриста Влада Барјактаревић, басиста Александар Бараћ, бубњар Владан Цветковић и велики број гостију.

На следећа два студијска албума, „Страст“ (1993) и „Ходи“ (1996), група је сведена на трио Ђукић–Бараћ–Радивојевић. Међутим, након тога, Бараћ је напустио групу. Концертни компакт-диск „No comment“ снимљен је на њиховим наступима 23. и 24. јануара 1997. године у београдском СКЦ-у. Половином 1998. године објавили су мини компакт-диск са две акустичне верзије песме „Поље снова“. Албум „Опасан плес“ изашао је 1999. године. Нови басиста групе постао је Душан Боговић, али и њега је убрзо заменио Драган Ивановић. Концертни диск „Happy New Ear“ снимљен је на наступу у новобеоградској хали спортова 24. децембра 1999. године. Крајем 2002. године изашао је албум „Dr Under“.

Након паузе од скоро четири године, седми студијски албум групе „Ван Гог“, назван „Коло“, појавио се у продаји 24. маја 2006. године, поново са новим басистом Дејаном Илићем. Текст за „Коло – лудо луда“ урађен је по мотивима песме Вука Караџића.

Група „Ван Гог“ је 2007. године освојила награду МТВ-ја „Адрија“ за најбољег регионалног извођача. У пролеће 2009. године излази албум под називом „Лавиринт“, који је за месец продат у више од 100.000 примерака.

 

 

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC