XXIV дани преображења

авг
23

Концерт „Мишка Плавог триа“ и Лене Ковачевић

Четвртог дана овогодишње манифестације Дани српскога духовног преображења у холу Основне школе „Деспот Стефан Високи“, пред многобројним заљубљеницима добре џез музике, наступили су „Мишко Плави трио“ и Лена Ковачевић. Како и сама уметница каже, деспотовачка публика ју је одушевила и пожелела је да опет наступи у Деспотовцу. Публика је имала прилику да присуствује врхунском двочасовном музичком перформансу сјајних музичара и велике уметнице.

О свом досадашњем раду и сарадњи са бендом „Мишко Плави трио“ Лена Ковачевић је рекла:

„Велика ми је част што сам вечерас овде у друштву Мишка Плавог, Васила Хаџиманова и Срђана Дункића, јер су они из реда најбољих српских музичара. Ја њихов рад пратим већ дуго, а пре неколио година је настала сарадња између мене и Мишка Плавог на песми Ти и ја у севдаху, коју смо снимили у Београду. Вечерас смо чули једну композицију која је рађена за мене и Мишка Плавог на алубума Сан. Врло је мало добре музике коју код нас можете да чујете уживо. У Србији имамо много талентованих младих људи, али имамо мањак добрих текстова и добрих песама. У тражењу аутора, ја сам почела да радим своју музику и ступила сам у контакт са једним сјајним продуцентом из Америке, где се надам да ћу ускоро издати сингл. Са овим бендом сам обишла многе градове. Различита је публика од места од места, али овакву публику човек може само да пожели и надам се да ћемо се још дружити. Желим најискреније да се захвалим домаћинима на изузетном гостопримству. До сада сам урадила три албума који су били у маниру споја и попа и џеза. Средином септембра имам промоцију новог сингла који сам радила у Америци. Сингл ће бити намењен регионалном MTВ радију, а потом ме очекују концерти у Србији и региону.“

Миливоје Петровић (Мишко Плави), мултиинструменталиста, појавио се на новоталасној рок сцени почетком осамдесетих година као гитариста, басиста и клавијатуриста, сарађујући са бројним бендовима. Последњих година његова преокупација је хармоника, а са овим инструментом је изградио и значајну светску каријеру. Аутор је музике за неколико српских, француских и америчких филмова.

 Васил Хаџиманов је препознатљив као предводник ВХ банда, водећег фјужн састава на овим просторима. Школовао се на чувеном Беркли колеџу, а током кратког боравка у Њујорку средином деведесетих свирао је са америчким музичарима.

Срђан Дункић Џони један је од најтраженијих студијских музичара у земљи. Каријеру је почео већ као дванаестогодишњак. Бивши је члан ВХ банда, а наступао је и снимао са многим познатим музичарима и групама (Бата Ковач, К2, Зана, Ђорђе Давид, Драгољуб Ђуричић итд.).

Лена Ковачевић је дипломирала џез певање на престижном музичком конзерваторијуму у Амстердаму. Студирала је у класи еминентних европских професора. Снимала је, наступала и учествовала у многим пројектима музичара са свих страна света, упоредо сарађујући са колегама из Србије и региона. У Холандији дуги низ година сарађује са једним од најбољих џез оркестара – Краљевским холандским оркестром. У Београду 2009. године издаје свој први ауторски албум Добар дан за певање (ПГП РТС). Албум је инспирисан џез и поп музиком, као и непревазиђеним, драгим, звуком Балкана. У најави су промоција и концерти поводом Лениног другог албума под називом Сан, који се може описати као софистицирани колаж поп и џез музике.

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC