XXIV дани преображења

авг
22

Српски средњи век као неисцрпна научна тема

Већ на самом почетку овогодишње манифестације, 20. и 21. августа, у Народној библиотеци „Ресавска школа“ одржан је двадесети научни скуп, односно осми под именом „Средњи век у српској науци, историји, књижевности и уметности“. Првим даном скупа, који је обухватио две сесије, председавала је проф. др Гордана Јовановић, а изложено је укупно осам реферата, махом из средњовековне историје и историје књижевности. Изузетност овогодишњег научног скупа у Деспотовцу представља учешће др Белгин Тезџан Аксу, лексикографа и уредника речника турског језика, чији је рад „Београд Евлије Челебије“ привукао изузетну пажњу. Другог дана научног састанка изложено је још седам саопштења, а скупом је председавао проф. др Радивој Радић.

По завршетку поподневног заседања скупа, дан је у библиотеци настављен предавањем на тему „Турцизми у српском језику“, које је одржала др Марија Ђинђић, турколог, научни сарадник Института за српски језик САНУ, а уводничар овог врло занимљивог предавања била је др Марина Спасојевић, такође, из поменутог института, обе и саме вишегодишњи учесници научног скупа у оквиру Дана српскога духовног преображења у Деспотовцу.

Након тога, представљен је зборник радова са прошлогодишњег научног скупа, а част и обавеза да све присутне још једном подсете на прошлогодишњи скуп, а тиме и на садржај зборника, припала је овога пута академику Злати Бојовић и проф. др Предрагу Дилпарићу. Ово је, иначе, деветнаести зборник, односно деветнаеста књига, која чини сада већ импозантну едицију у оквиру научне литературе, чији је издавач Народна библиотека „Ресавска школа“. Новина је што се код последњег, овогодишњег зборника, као други издавач, потписује Институт за српски језик САНУ, што деспотовачкој библиотеци, као локалној установи културе, представља изузетну част и задовољство.

Два научна дана у библиотеци протекла су у врло позитивној и динамичној атмосфери, чему је, поред истакнутих имена из света медиевистике, допринело и присуство бројне публике, на изузетно задовољство организатора.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC