XXIV дани преображења

авг
22

Манасија као вечита инспирација Слободана Данета Поповића

У наставку вечери у просторијама Центра за културу „Свети Стефан, деспот српски“ отворена је изложба нашег познатог завичајног сликара Слободана Данета Поповића. На самом почетку многобројним посетиоцима песмом о Манасији обратио се Милија Баја Радивојевић, кога су присутни са одушевљењем слушали.

Влатка Миленковић, директор Центра за културу у Деспотовцу, најпре је поздравила све присутне, а затим додала:

„Сви знамо да је Данетова вечита инспирација Манасија, драгуљ Ресаве, драгуљ Србије. Слободан је насликао толико слика о Манасији да оне красе скоро сваки дом у Деспотовцу, као и домове наших људи у расејању. Дане је прецизан и тачан у цртежу, колорит му је богат, он има и врло суптилних слика, нежних валера, преко узбудљивих комбинација боја. У зависности од тога како је уметник инспирисан,5 такве и слике ствара. Дане ствара и портрете, и мртве природе, и пејзаже, подједнако зналачки и врло снажно.“5

Слободан Дане Поповић рођен је 1944. године у Седлару. Од 1950. године живи у Деспотовцу. О његовом раду писали су и говорили: Алекса Челебановић, Ђорђе Кадијевић, Никола Кусовац, Перо Зубац и многи други. Реч је о сликару изузетне снаге и талента, који је формирао своју уметничку личност и пронашао сопствени израз. Излагао је у Салону трибине младих у Новом Саду, Скадарлији, Аустрији, Италији, Немачкој, као и у свим већим градовима бивше Југославије. Међутим, где год је био, у срцу је носио5 тајанственост и лепоту Манасије. У Паризу је осам година провео сликајући на Монмартру, где је и постао члан клуба париских сликара Монмартра. Поповић је поетичан, лирског расположења, а његова дела представљају трајну синтезу прошлости и садашњости јер спајају духовне хоризонте пређашњег и данашњег.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC