XXIII дани преображења

авг
27

Прича о великој љубави

 

     Осмо вече овогодишње манифестације завршено је позоришном представом “ЛујзаМишић”, која је изведена у холу Основне школе “Деспот Стефан Високи”.

            По тексту аранђеловачког књижевника Саше Симоновића, представу је режирала Весна Станковић, глумица Југословенског драмског позоришта, која и тумачи улогу радијске новинарке, док насловну улогу игра Соња Јауковић, првакиња Народног позоришта. Аутор музике је Владимир Никић, а костима Ивана Гутеша.

            С  обзиром на то да је љубав између Живојина Мишића и младе Немице Лујзе Крикнер планула у Аранђеловцу, где је Лујзина породица имала летњиковац, протагонисти ове драме одлучили су да предпремијера буде одиграна управо под Букуљом. После учешћа на неколико летњих фестивала, београдска премијера ове представе најављена је за почетак октобра, у Битефтеатру.

 

              Весна Станковић је рођена  1972.  године на Хомољским планинама. Са десет година се са породицом сели у Петровац на Млави, где завршава средњу школу, и започиње прве глумачке кораке у градском позоришту.После средње школе уписује Правни факултет у Београду, да би после треће године студија права уписала Факултет драмских уметности у Београду у класи проф.Владимира Јевтовића.

           Запослена је у Југословенском драмском позоришту где је играла у "Коштани", "Вишњику", "Андромахи", "У мочвари", "Није смрт бицикло", "Госпођици“. Играла је у Звездара театру у представи "Вирус", у Београдском драмском позоришту "Кети и нилски коњ" и "Марко Краљевић", у Атељеу 212 "Дуго путовање у ноћ", у Позориштанцу Пуж "Бесну глисту", у Позоришту на Теразијама "Чај од јасмина”. На телевизи је је остварила низ улога у документарним и играним формама. Добитница је Златне значке Културно-просветне заједнице Србије за допринос у култури. Бави се писањем, режијом и едукацијом.

            Соња Јауковић рођена је 1946. године у Београду. Глуму је дипломирала на Факултету драмских уметности у Београду у класи професора Миње Дедића и Миленка Маричића. Чланица је Народног позоришта од 1969. године, а првакиња драме је од 1980. године. Глумила је у бројним домаћим филмовима и серијама. Добитница је Мајске награде града Београда 1968. године   за улогу Надежде Мандељштам 1981. и  Данице Милинчић 1986. године, награде Народног позоришта за најбоља глумачка остварења 1981, 1986, 1994. и 1995. године, пласман међу десет најбољих на Фестивалу жена аутора у ЛосАнђелесу, награду  СИЗ културе града Београда за најбоље глумачко остварење на свим сценама...

     О позоришној представи „Лујза Мишић“ разговарали смо са редитељем и глумицом Весном Станковић: „Лујза Мишић је једна чудесна жена. Она је велика љубавна и животна хероина, жена која се одрекла свега, богатсва, родитеља, одрекла се своје протестанске вере, само да би била уз човека свог живота, а то је Живојин Мишић. Парадокс је  да је она Немица и да је родила шесторо деце са једним од највећих српских хероја и војсковођа,  а два сина су јој Немци убили. Цела та прича је заиста  чудна,  болна, али и чаробна. Саша Симоновић је написао овај текст у виду моно драме, у коме сам требала ја да глумим. Међутим, пошто је за ову улогу била потребнија жена у зрелијим годинама, одлучила сам да направим дуо драму. Ја сам тај текст драматизовала и додала свој лик.”

            Током  разговора са Весном Станковић, дотакли смо се и манифестације, о чему је она рекла: „Ово је једна невероватна манифестација која заиста стоји иза свог имена. Гледајући репертоар годинама уназад, назив „духовно преображење“  је у пуном смислу оправдан.”

            Соња Јауковић је до сада два пута наступала у оквиру Манифестације Дани српскога духовног преображеља, за коју каже: „То је прелепа манифестација и ја сам до сада  два пута  била део ње.  Када се помене ово место и манифестација, човек се заиста осећа достојанствено.“

 

 

 

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC