XXIII дани преображења

авг
26

Легеде домаћег рока

    Седмо преображењско вече донело је Деспотовцу  концерт „Ју групе“, који је, према  очекивањима организатора манифестације, изазвао велико интересовање публике. По ко зна који пут у Данима преображења , Трг деспота Стефана Лазаревића био је испуњен у целости, укључујући и баште оближњих ресторана. Овај музички догађај привукао је,  не само домаћу, него и бројну публику из околних градова, која никако није хтела да пропусти прилику да ужива у наступу славног бенда.  Иако је међу присутнима доминирала малађа публика, било је и оних нешто старијих, који су расли уз песме „Ју групе“.

            „Ју групу“  су основали браћа Драги и Жика Јелић,  сада већ давне 1970. године. Име групе су изабрали обожаваоци  на једном од првих концерата у Београду, а за рођендан групе је одабран 29. новембар, тадашњи Дан републике, који  су сваке године прослављали концертом у  београдском Дому синдиката. Већ наредна година доноси велики број концерата и раст популарности, као и снимање 14 песама за Радио Београд. Осим широм некадашње, „велике“  Југославије,  почињу да одржавају концерте и у иностранству, а  број хитова расте, сви тиражи винил плоча, као тадашњих носача звука, бивају распродати невероватном брзином. У току 1977. године одлазе на турнеју по Совјетском Савезу, коју чини низ од преко 60 концерата. На албуму „Само напред“ из 1979. године гости су им  Лаза Ристовски, Беби Дол и Слађана Милошевић.

 

            Након што је комби са делом музичке опреме бенда изгорео у пожару,  при чему је Жика Јелић задобио веће опекотине, група престаје са радом. Горан Бреговић, вођа „Бијелог дугмета“ им предлаже да наставе са радом, али „Ју група“  се озбиљно враћа на сцену тек 1987. године, када издају повратнички албум  „Од злата јабука“ са истоименом песмом која је и данас велики хит. Нижу се албуми „Има наде“, „Рим“,  „Дуго знамо се“, први албум уживо „Лајв“, као и први компилацијски албум из 2009. године  са 35 песама. Број хитова расте из године у годину: „Одлазим“, „Олуја“, „Дунав“, „Пустиња“, „Боже, спаси ме“, „Танго“... Бенд у тим годинама сарађује са  Ван Гогом, Корнелијем Ковачом, Беби Дол...

            Након концерта, вођа „Ју групе“, Жика Јелић, рекао нам је следеће: „ Чуо  сам за ову  манифестацију,  која се годинам уназад одржава у вашем граду, и знам да  њен програм не садржи смо музичке наступе, већ и остале уметничке садржаје. Изузетно ми је драго што смо ове године део ње и из Деспотовца ћемо понети најлепше утиске.

            Што се тиче  “Ју групе“,  она ове године слави 45 година постојања. Крајем године одржаћемо један велики концерт у Београду, али и у Новом Саду и Нишу. Урадићемо то и у неким дргим градовима, уколико буде било интересовања за наш наступ.  Вечерас сам пријатно изненађен великим бројем окупњене публике, али и заједничким певањем, које показује да прате наш рад и знају све наше песме. Надам се да ће нам свима концерт остати у лепом сећању.“

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC