XXIII дани преображења

авг
26

Приче са извора

         Шесте вечери овогодишње манифестације, на Тргу деспота Стефана у Деспoтовцу, одржан је концерт бенда „Стоикс“ и Дулета Ресавца, а специјални гости на концерту су били Аца Пејчић (кавал и сопран саксофон), Бобан Станишић (удараљке) и Горан Стојадиновић Ранго (хармоника). Присутна публика на деспотовачком тргу, могла је премијерно да чује  песме са новог албума Дулета Ресавсца „Приче са извора“ у издању ПГП РТС.

 Александар Аца Стојић, члан бенда,  може се рећи, нови је балкански   мајстор на гитари и као такав ће сигурно дуго година пленити пажњу публике, као оне из џез и фјужн окружења, тако и  оне која је поборник класичног, као и етно звука.  Овај магистар  класичне гитаре  успешно је интегрисао три стила и три звука у свирању - џез, класику и темпераментни етнос Балкана, те  је произвео крајње оригиналан стил оличен у његовом сопственом музичком изразу.

            Поред њих, синоћ су наступали и  Иван Алексијевић из Панчева (клавијатуре), иначе члан  Џез оркестра  РТС-a,  као и Саша Ранковић из Крагујевца (бубањ) и  Јован Јовановић из Параћина (бас).

 

            Публика је дословно преплавила Трг депота Стефана, слушајући врхунски музички перформанс својих суграђана и њихових гостију, који су уствари извели оргиналну и њиховом бенду својствену шетњу кроз балканску етно музику.

     Поред представљања нових  ауторских  песама, на концерту су извели и велике хитове џез музике, обраду фолк хитова у џез-латин стилу,  као и неколико познатих народних песама.

            У разговору који је обављен после концерта, Александар Стојић је рекао:

„Песме на будућем  албуму,  који смо вечерас премијерно извели , траиционалне су, односно изворне. Аранжмане сам углавном радио ја, уз помоћ колега из групе“Стоикс“. Желимо да освежимо џез и етно сцену у Србији и да покушамо да урадимо нешто ново. Ова манифестација је мој  фестивал, који ме прати од самих  почетака и  изузетно ми је драго што и даље траје.“

            Видно узбуђен Душан Стојадиновић-Дуле Ресавац, чији надимак сведочи о овдашем пореклу и припадности, а који је и сам на почетку концерта рекао да је „најтеже бити пророк у свом селу“, пресрећан због изузетног музичког догађаја, рекао нам је, поред осталог и следеће: „Ми смо изузетно  срећни људи што имам овакву манифестацију и што можемо у десетак дана да видимо одличне представе, добру музику, готово све уметности. Лично сматрам да је  репертоар овогодишњих Дана одличан.“

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC