XXIII дани преображења

авг
26

Прваци света и у Деспотовцу

Шесто вече је холу основне школе у Деспотовцу за све љубитеље седме уметности  приказан филм „Бићемо прваци света“ . Публика је у великом броју дошла да у условима сличним оним у правом биоскопу  одгледа ово изванредно остварење чувеног режисера Дарка Бајића.

Након филма публици  се обратио и сам режисер Дарко Бајић, који је заједно са двојицом глумаца дошао у Деспотовац, и то директно са Филмског фестивала у Нишу.

            Наш прослављени режисер се најпре захвалио публици и организатору због позива да филм буде приказан на Данима српскога духовног преображења,  а затим и говорио о свом остварењу: „Пошто видим да овде вечерас има много  младих, уз све поштовање према старијима, ја бих пожелео младима да сањају, као што су и јунаци овог филма сањали, као што су и њихови очеви сањали да постану прваци света. Сигуран сам у генерације које долазе,  сигуран сам да ће волети ову земљу и  прославити је  широм света. Српски филм са  новим, младим генерацијама заиста на најбољи начин представља Србију у свету,  где је српски филм  изузетно познат и цењен. О томе говори и податак да  је за две године српски филм  био на преко 340 филмских фестивала и освојио 260 награда.  Сатисфакција за сав труд и рад је  бројна, задовољна публика, као и награда коју смо освојили у Пули, где је девет хиљада људи оценило филм са највећом оценом у историји Пулског фестивала.

 

            Млади глумци, Страхиња Блажић који је играо Небојшу Поповића, као и   Марко Јанкетић,  који је тумачио лик Аце Николића,  најпре  су поздравили публику и захвалили се свима који су омогућили да се филм прикаже у Деспотовцу. Говорили су о снимању филма као о изузетно вредном и драгоценом искуству у каријери младих глумаца, као и о правој почетничкој срећи да раде са редитељем какав је Дарко Бајић.

            Публика је на крају  великим  аплаузом  наградила своје госте и тако им се захвалила за ово изузетно пријатно филмско вече у свом граду.

Дарко Бајић је рођен у Београду 14 . маја 1955 године. дипломирао 1982. године, са дугометражним играним филмом Директан пренос. То је био први случај да студент дипломира са дугометражним играним филмом. Ово остварење ће бити вишеструко награђивано: специјална награда жирија за дебитантског редитеља на Филмском фестивалу у Пули, Златна врата Пуле за најбољу продукцију и још десетина награда на осталим фестивалима у Југославији, док је на међународном филмском фестивалу у Манхајму филм освојио три официјелне награде. Бајић се посебно прославио када је режирао ТВ серију "Сиви дом" (19841985). Серија је постала изузетно позната широм бивше СФРЈ, и била је „одскочна даска“ за тада младе глумце као што су Зоран Цвијановић, Бранислав Лечић, Мима Караџић, Дубравко Јовановић, Никола Којо и Мирјана Јоковић. Често сарађује са Браниславом Лечићем, Драганом Бјелогрлићем и Лазаром Ристовским. Када је реч о раду у позоришту, Бајић је режирао три представе у „Звездара театру": „Мала“, „Живот Јованов“ и „Брод љубави“ .

Напоменућемо само неке врхунске филмове у режији Дарка Бајића :Заборављени, Почетни ударац,  Црни бомбардер, Балканска правила, Рат уживо, На лепом плавом Дунаву, Бићемо прваци света.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC