XXIII дани преображења

авг
26

Концерт за све генерације

Пето вече овогодишње манифестацијне завршено је концертом групе „Легенде“.Овај концерт је на градском тргу у Деспотовцу окупио велики број људи готово свих генерација. Бројна публика уживала је у хитовима ове групе.

            Група “Легенде” основана је у Београду 1988. године, када и објављује свој први албум. Прва концертна сезона групе почела је на Богојављање, 19. јануара 1995. године, концертом у београдском Сава центру и до фебруара 2015. године одржано је 54  концерата у истој дворани. Традиција се наставља, и свака нова концертна сезона започиње  концертом у Сава центру, затим група “Легенде” наставља са турнејом по градовима широм Србије, региона и иностранства. До данас  је група “Легенде”  одржала преко хиљаду и осамсто концерата у Србији, Црној Гори, Македонији, Босни и Херцеговини, Мађарској, Пољској, Кипру, Шведској, Словенији, Швајцарској, Аустрији, Канади, Немачкој, Аустралији, САД,  Русији и Француској.

            Група “Легенде” 2012. године слави велики јубилеј, обележава 25 година постојања и успешног рада и тај значајан јубилеј је прославила тако што је својој верној публици приредила величанствене концерте у Сава центру 4. и 14. фебруара 2012. године.

            Крајем 2012.године издавачка кућа ПГП РТС објављује троструки албум групе Легенде под називом „Трилогија“, са 59 одабраних најлепших песама, као посебно музичко издање и признање групи Легенде за изузетан дугогодишњи рад и сарадњу. Издање је због великог интересовања поштоваоца групе допуњено новим тиражом крајем 2013.године.

 

            Посебно значајна и јубиларна је била и 2014.година јер је група Легенде својим концертима 8. и 23.фебруара обележила 20 година непрекидног концертног извођења у великој дворани Сава Центра, И ова 2015.година је започета фантастичним 54.концертом у Сава Центру одржаним 7.фебруара.

            Група  Легенде је добитник многих награда и признања: 10 награда Оскар популарности ”, 9 признања “Мелко”, 7 награда “Златни Мелос”, “Златни виолински кључ ” ПГП-а за тираж, 4 златне плоче, награда Беовизије за песму из филма “ Јесен стиже дуњо моја”, велики број признања за хуманитарне концерте, награде са неколико домаћих фестивала. Група Легенде је десет пута, од 1995.године проглашавана за групу године, а последње признање је добила новембра 2011.године – седми “Златни Мелос”. Поред ових признања, добитник је “ Златне палме” и “Београдског победника”. Ипак, ова 2014.година је посебно значајна групи Легенде због два посебна признања а то је Плакета Сава Центра која им је додељена јер су једини извођачи који су непрекидно 20 година одржавали концерте у великој дворани и признање “ Златни беочуг “ за 2013.годину, годишње награде за трајни допринос култури Београда, које им је Културно просветна заједница Београда доделила 12.априла 2014.године у Народном позоришту.

          Групу  чине шесторица чланова: Иван Милинковић - певач ( солиста ) Зоран Дашић - Оснивач и вођа популарне групе, композитор, текстописац, бас-прим, гитара и пратећи вокал Лазар Марин - гитара и пратећи вокал Перо Крзнанић - бас гитара и пратећи вокал Желимир Васић - бубњеви, удараљке и пратећи вокал Предраг Стојковић - клавијатуре, клавир и аранжмани

            Са Зораном Дашичћем смо  разговарали  о утисцима о концерту у Деспотовцу  и о манифестацији Дани српскога духовног преображења.

            .„ Ова манифестација је заиста сјајна и  то је нешто што нам је  заиста неопходно.Ми смо дошли до једне, слободно могу рећи, културне катаклизме, и ако хитно не поведемо рачуна о томе,  нас не чека лепа будучност. Ја сам много пута говорио: ако хоћете да убијете један народ,  убијте  његову културу. Ми смо дошли до тога, да се неке трајне вредности, нека наша културна наслеђа једноставно потискују у страну за рачун неких комерцијалних ствари и нових укуса који су наметнути са стране. Тако да Манифестацију, као што је ова у Деспотовцу, треба да има сваки град, како би свима показли какву културу имамо.

            На дугој листи песама ове групе, налази се и песма „Манасија“, о чему Зоран Дашић каже:

            „Да, то су неке песме које не треба превише комерцијализовати. Урадили смо један серијал духовне музике, „Река православља“, где смо заиста испоштовали све  каноне, добили чак и благослов тадашњег патријарха, господина  Павла и Светог  Синода, а те песме смо  публици донели на савремен начин.Веома је интересантно да је тај   диск продат у високом тиражу, што је, признаћете, било неочекивано  за такву врсту музике.“.

            О  самом концерту је рекао:

            „Први пут смо у Деспотовцу и вечерашњи концерт је прошао сјајно. Оно што је најважније, мислим да је публика  изузетно задовољна“.

            Заиста је било тако.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC