XXIII дани преображења

авг
24

У холу основне школе изведена позоришна представа „Арчибалд Рајс“

    Четврто вече 23. Дана српскога духовног преображења завршено је позоришном представом „Арчибалд Рајс“. У холу Основне школе „Деспот Стефан Високи“ тражило се место више, пошто је ова манифестација једна од ретких прилика у Деспотовцу када љубитељи ове врсте уметности могу да уживају у доброј представи.

    Драма „Арчибалд Рајс“, аутора и редитеља Љубивоја Тадића, за изворе користи две значајне књиге Арчибалда Рајса − „Шта сам видео и проживео у великим данима“ и „Чујте Срби“. Арчибалд Рајс је изабрао Србију за своју домовину и са великом страшћу приступио стварању модерне српске полиције, али је, према мишљењу тадашњих српских политичара, својим бескомпромисним радом  отишао сувише далеко. Догађаји представљени у овој драми одвијају се 1928. године, пет година од Рајсовог повлачења из професије и јавног живота.

    По композицији драма спада у једночинке, с тиме што се састоји од четири поглавља, драмски условно речено чинова. Прво поглавље је рад на делу „Шта сам видео и проживео у великим данима“, а друго је прослава десет година од победе у Великом рату. Треће поглавље је Рајсов рад на делу „Чујте Срби“, а четврто је епилог, у коме јунаци драме казују о Арчибалду Рајсу и о томе шта се догађало доцније у њиховим животима. Ликови у драми су Арчибалд Рајс, Марија Поповић, гимназијски професор српског језика и књижевности и историје, која сарађује са Арчибалдом Рајсом на писању књиге о Великом рату, ђенерал Душан П. Трифуновић, Рајсов садруг и саборац, важна личност у стварању војнообавештајне службе након Великог рата, и поручник Душан И. Грчић, ађутант ђенерала Трифуновића, који активно учествује у сакупљању грађе и архиве из рата.

 

   Драма „Арчибалд Рајс“ посвећена је онима који се нису вратили из Великог рата, њиховом херојству и неуништивом духу, и родољубиву опомену данашњим и будућим генерацијама, као објашњење и доказ српских победа и пораза у XX веку, у националном, моралном и духовном смислу, веку трагедија, који и данас у XXI веку прете да Србе пониште као нацију.

   Аутор и редитељ представе је Љубивоје Тадић,  који у представи и тумачи лик Арчибалда Рајса, док поред њега играју и: Уна Ђелошевић, Александра Ћосић, Милан Вучковић, Милан Цаци Михаиловић и Уна Миљуш.

    ЉубивојеТадић, првак драме Народног позоришта,  рођен је  28. јула 1960. године у Новом Саду. Потиче из глумачке породице: отац му је био РасткоТадић, а стриц Љуба Тадић. Глуму је дипломирао на Факултету драмских уметности. У Народном позоришту је од 1984. године. Поред глуме, бави се књижевношћу, драматургијом и режијом пројектних представа у другим позориштима и алтернативним сценама. Од 2000. до 2005. године био је управник Народног позоришта. Основао је своје позориште „Огледало“, у коме игра Арчибалда Рајса у представи „Чујте Срби, чувајте се себе!" и представу по сопственом тексту и режији „Како је диван тај призор“, „Зле духе“, политички кабаре „Какав је ово народ“. Режирао је представу „Шта је било после“, заједно са глумцима из позоришта „Склониште у театру“. Такође, режирао је и глумио у представи „Ризница порока“ Доброслава Петричевића.Већи део представа је снимио за телевизију РТС, заправо, за емисију „ТВ Театар“.

    Драма „Арчибалд Рајс" премијерно је изведена на Великој сцени у суботу 15. фебруара, у оквиру пројекта „Европљанин који нас је највише волео", а поводом обележавања стогодишњице Великог рата и Дана државности Републике Србије. Извршни продуценти представе су Савез драмских уметника Србије и Центар за стратешке пројекте из Београда.

 

 

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC