XXIII дани преображења

авг
24

Бранко Коцкица за најмлађе и њихове родитеље

         Четврти  дан овогодишње манифестације донео је деспотовачкој публици  програм за најмлађе. Наиме,   у холу Основне школе „Деспот Стефан Високи“ одиграна је позоришна представа за децу „Бранков шашави квиз“, коју је извело позориште „Пуж“  из Београда. Текст за представу је написао Бранислав Милићевић - Бранко Коцкица. У препуном холу школе, наши најмлађи суграђани и њихови родитељи, али и много њих из околних градова, са одушевљењем је испратило дечију представу и легендарног Бранка Коцкицу, кога се сигурно много боље сећају нешто старије генерације.

            У разговору са Браниславом Милићевићем сазнали смо да су позориште „Пуж“ основали давне 1977. године он и његова супруга Слободанка Цаца Алексић, која је управник и редитељ позоришта. Прва представа  коју су, како он каже, тада урадили он, његов отац, брат и супруга, звала се „Бранков урнебес“. У почетку, позориште није имало своју салу, већ је представе изводило у разним салама и зато се тада звало Путно позориштанце „Пуж“. Од фебруара 1988. године позориште добија свој простор. Представе се викендом играју у матичној сали, а осталих дана у недељи гостују углавном по Србији.

            Говорећи о позоришту, Бранислав Милићевић истиче да је позориште  специфично по томе што нема уметнички ансамбл, већ ауторе и извођаче ангажује према потребама пројекта.

 

            Позориште годишње одигра на матичној сцени око 270 представа, а на гостовањима око 30. Свака  представа има конкретну поруку и едукативног је карактера.

            Најмлађи посетиоци ове манифестације са великом пажњом су одгледали представу, а своје одушевљење исказивали су бурним аплаузима и песмом. Хол основне школе напустили су пуни позитивних утисака, међусобно размењујући коментаре о ликовима и дешавањима из ове дечије представе. Равнодушни нису остали ни бројни родитељи, који су, попут деце, уживали у неисцрпној маштовитости Бранка Коцкице, омиљеног лика њиховог детињства.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC