XXIII дани преображења

авг
21

“Крст Светог цара Константина“ и пред деспотовачком публиком

             Друго вече 23. Дана српскога духовног преображења завршено је сценском кантатом „Крст Светог цара Константина“, композитора Мирољуба Аранђеловића Расинског, рађеној  према либрету  Небојше Лапчевића. 

            Ова сценска кантата премијерно је изведена  у Крушевцу поводом хуљаду 1700  година Миланског едикта, а извођена је у скраћеној верзији у Паризу, Београду, Загребу и недавно у Каленићу. У улози цара Константина је Горан Крнета, бас-баритон, у улози Свете царице Јелене, Тања Андријић, сопран,  уз пратњу мешовитог  хора „Свети кнез Лазар“  из Крушевца, под  диригентском палицом  Катарине Божић.

            О самој  кантати, која је изведена у оквиру  Дана преображења  у Деспотовцу, Тања Андријић је рекла: „Сценска кантата је једно величанствено дело посвећено животу Светог цара Константина,  које   је композитор Мирољуб Аранђеловић Расински написао у нашем традиционалном православном духу са елементима византијског појања.   Иначе, кантата је духовно - сценска приредба, у којој певачи  само певају, без   додатног  сценског садржаја.“

 

            На питање о  утиску који је на њу оставила манифестација Дани српскога духовног преображења, Тања Андијић каже да је сам назив величанствен, и додаје:„ Надам  се  да  доприносимо лепоти манифестације  са жељом  да покренемо људе на добру мисао,  како би сви осетили лепоту  духовности у себи.“

            Иако је за крај августа неочекивано лоше време  поколебало публику да у већем броју крене ка Тргу деспота Стефана,  то није умањило лепоту  и изузетну духовну вредност музичко-сценског догађаја, којим је завршен други дан  овогодишње манифестације.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC