XXIII дани преображења

авг
21

У галерији Центра за културу отворена изложба слика Сретка Дивљана

Сликар новог експресионизма

             Синоћ је у препуној галерији Центра за културу „Свети Стефан, деспот српски“ отворена изложба слика Сретка Дивљана. Посетиоци су имали  прилику да присуствују отварању изложбе једног  изузетног уметника.

            Сретко Дивљан је рођен 1946. године у Новој Пазови. Завршио је Факултет ликовних уметности у             Београду 1973. године. Магистрирао је на истом факултету 1975. године. Члан је УЛУС-а од 1974. године. Излагао је на више од 70 колективних изложби, као и на  више од 40 самосталних, у земљи и иностарнству.

            Изложбу је отворио проф. Слободан Штетић, који је том приликом, поред осталог, рекао: „Богат уметнички опус сликара Сретка Дивљана, стваран готово пола века, обележен је необично великим бројем слика, цртежа и графика у којима је крајње исходиште изванредан цртачки дар.  Дивљан је омеђен сопственим, самосвојним ликовним симболима, често из детињства и најраније младости, али и садашњости, коју доживљава из готово свих углова савременог живота.

   Магијски цртач, како су га неки критичари окарактерисали, својим бравурозним потезима на форматима великих димензија води линију која дефинише облик, карактер, али и наговештаје тема које радују, али и оптерећују савременог човека. Слободно можемо рећи да је његова уметност ангажована, а цртачки и сликарски гест експресиван. Дивљаново дело, огромно по квалитету и по квантитету још увек није довољно истражено у оквирима српског сликарства. Велики број изложби у земљи и широм света сведоче нам о уметнику који ни једног тренутка није подлегао помодарству, већ је остао доследан свом оригиналном ликовном изразу.“

            Након свечаног отварања  изложбе, којем је присуствовао и сам   уметник, окупљена бројна публика провела је изузетно ликовно вече уз дружење, разговор, размену утисака о делима, која посматрача никако не остављају равнодушним.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC