XXIII дани преображења

сеп
23

Свечано затворени 23. Дани српскога духовног преображења

            Овогодишњи Дани српскога духовног преображења завршени су на традиционалан начин: концерт КУД-а „Караџић“ из Лознице  обележио је  и ово великогоспоинско вече  у Деспотовцу.  На препуном тргу Деспота Стефана Лазаревића, на самом почетку свечаног затварања манифестације публици се обратио Ненад Јовановић, председник СО Деспотовац, који је том приликом, између осталог рекао:“Сасвим је  сигурно да ћемо у данима који долазе сређивати и препричавати утиске које смо стекли о програму овогодишње манифестације. Колико год да су сви наши укуси и културни прохтеви међусобно различити, организатор се потрудио да обухвати сву њихову различитост и шареноликост, али да  ни једног момента не изгуби златну  нит која нас води: нит која нас веже за име манифестације,  јединствене у Србији, нит националног духовног преображења,  чије дубоке значење за нас има заветни  карактер.

            Писало се и говорило о Деспотовцу и Манасији ових дана широм Србије. Писало се и говорило само по добру, што нас чини посебно срећним.  Све то  води  нас ка уверењу да чинимо ставри за опште добро, за национани интерес, за чување вредне прошлости као залога за бољу и сигурнију будућност наше деце.“

 

            Уследио је једночасовни концерт фолклорних игара из свих крајева Србије у извођењу КУД-а „Караџић“. КУД „Караџић" основано је 1850. године и сматра се зачетником развоја културе у лозничкој општини. Једно је од најстаријих организованих културно - уметничких друштава на Балкану и у Европи. Име носи у част Вука Караџића, реформатора српског језика. Има преко 500 чланова у: фолклорним ансаблима, групи певача, народном и тамбурашком оркестру, аматерском позоришту, књижевном и ликовном клубу. Освајао је бројна висока признања и награде на фестивалима широм света.

          Име и традиција којом је друштво окићено дочарано је овом приликом на најлепши могући начин: раскошна лепеза музике, ношњи, песме и младости испунила је Деспотов трг,  а све је то, уз одушевљењем бројне публике, на изузетан и већ препознатљив начин завршило  још једне, 23. Дане  српскога духовног преображења.

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC