XXI дани преображења

авг
29

ЗАТВОРЕНИ 22 ДАНИ СРПСКОГА ДУХОВНОГ ПРЕОБРАЖЕЊА

    Када се родите на месту којим су корачале велике историјске личности, месту које су изабрале како би баш на њему оставиле свој највреднији залог за трајање, као што је велики Деспот изабрао овај крај за подизање Манасије, онда и не можете другачије да мислите и радите, другачије од онога чему нас је учио премудри деспот Стефан Лазаревић. Учио нас је мудрости, пре свега, а потом и храбрости, истрајности, монашком стрпљењу, државничкој разложности, али и продуховљености.

   Из његових дела може се научити много, толико много да је тај идеал врло тешко у целости досегнути: бити издржљив, мудар, храбар, постојан у мислима и делима, волети отаџбину више од свега, остављати за собом трагове по којима ће вас потомци са дивњем помињати…

   Имамо од кога да учимо. Златно српско средњовековље треба да буде узор свима нама данас. Оно јесте било пре много векова, али његово стално помињање, откривање и отварање учи нас као се јачају и славе држава и нација, како се чува своја вера, а да се притом уважава другачији и други.

   Године које нам иду у сусрет тражиће поново од нас много стрпљења, мудрости, много рада и одговорности. Историја нам сведочи да су периоди који следе након тешких месеци и година увек обиловали општим напретком, сигурношћу и просперитетом. Уверен сам у то да ће таква бити будућност ове земље, али свако од нас мора да пружи свој допринос томе. Треба много да променимо, усавршимо, боље осмислимо и урадимо. Ипак, има много тога вредног и великог у овом народу, чије трајање не смемо да угрозимо. Једна од тих вредности јесу Дани српскога духовног преображења. Циљ њених носилаца и организатора јесте да она постане позната широм Србије, да привлачи временом све већи број гостију и посетилаца, јер својом концепцијом има разлога да се томе нада.

   Традиција са једне, а жеља за развојем и напредовањем са друге стран сигуран су пут у трајање. Уверен сам у то да ће преображењски Дани трајати још дуго, на добро свих нас.

У нади да ћемо се поново окупити у Деспотовцу идуће године у ово исто време, желим вам личну и породичну срећу, уверен у то да ћемо сви заједно као народ поново дочекати ПРЕОБРАЖЕЊЕ“.

   Као и сваке године, завршно вече је окупило најбројнију публику, која је са великим одушевљењем пратила наступ АКУД-а „Шпанац“. Громогласни аплаузи су одјекивали спортском халом након сваке изведене кореографије.

    Академско културно уметничко друштво „Шпанац“ основано је 1954. године у Студентском граду, где и данас делује. „Шпанац“ одликује разноликост и оригиналност, па су тако чланови које друштво окупља разврстани по ансамблима, и то: Академски хор, Ансамбл народних игара и песама, Ансамбл народне музике и позориште Театар „Дес“.

   Програми АКУД-а „Шпанац“ достижу највеће уметничке домете, о чему сведоче и многобројни пехари, медаље, плакете и дипломе које је друштво освојило у земљи и иностранству. Све секције током године реализују бројне наступе широм света, али посебну тежину увек носе они програми који се одигравају на „матичној сцени“ у Дому културе „Студентски град“.

   Од оснивања, друштво је најтесније повезано са Универзитетом у Београду и Универзитетом уметности, тако да су чланови „Шпанца“ искључиво студенти ова два универзитета, а веома често и станари Студентског града.

Кроз рад друштва до сада је прошло преко 15.000 чланова, а пријем нових чланова и аудиција се одржавају почетком сваке школске године. Пријављивање се обавља у просторијама „Шпанца“ у III блоку Студентског града.

 

 

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC