XXI дани преображења

авг
26

Поводом стогодишњице Великог рата

Говорећи о својој књизи Милован Витезовић је истакао:

   „Ово је промоција књиге која није нова и која је имала до сада двадесетак издања: на енглеском језику има их укупно шест, на грчком два, на француском једно, на италијанском три издања. Оно што ми посебно годи је то што сам 19. јануара ове године у Москви примио Имперскују, односно Царску награду Савеза писаца Руске Федерације, и то управо за „Чарапе краља Петра“, роман који је у Русији продан у невероватних 180.000 примерака. Ускоро ће се према мом сценарију ући у велики пројекат снимања телевизијске серије, али и играног фила по мотивима овог романа, а очекујем да ће филм бити рађен у српско-руској копродукцији, уз директну помоћ Никите Михалкова, који ће, сасвим извесно, глумити цара Николаја Другог Романова, док ће тумачење лика краља Петра Другог Карађорђевића бити поверено Лазару Ристовском“, открио је неке детаље својих планова Милован Витезовић. Вече је настављено читањем одломака из романа, што је на моменте у окупљеној публици покретало најискреније емоције саосећања са великим људским страдањем и патњом.

У наставку вечери публика је имала прилику да види документарни филм аутора Слађане Зарић посвећен српској хероини Милунки Савић.

   Филм је биографска прича о добитници највише одликовања међу женама учесницама Првог светског рата, о жени која се на фронту борила раме уз раме са српским војницима. Екранизацији приче претходило је вишемесечно истраживање и снимање у Србији и Француској, с обзиром на то да је Милунка Савић била носилац највиших одликовања обе армије: Златне Карађорђеве звезде са мачевима, Легије части петог степена и Официрске легије части, француског Ратног крста, медаље за храброст „Милош Обилић". Прошле године се навршило четрдесет година од њене смрти, што је био један од повода да РТС сними и гледаоцима прикаже документарни филм о заборављеној хероини базиран на историјским чињеницама и веродостојним подацима пронађеним у српским и француским архивима. Коришћени су цитати Милунке Савић, фотографије из породичног албума, као и једини сачувани видео-записи. Лик Милунке Савић понела је кадеткиња Војне академије Тања Тачић.

   Редитељ филма је Ивана Стивенс, која је присуствовала синоћном догађају у Деспотовцу. Обраћајући се публици, поред осталог, рекла је: „Док смо радили филм, питали смо се каква је то жена била, жена која је пре сто година одлучила да оде у војску и у рат. Из разговора са њеном фамилијом сазнали смо да је Милунка била особа изузетне животне енергије, физичке снаге, и веома специфичног карактера, али пре свега врло јака личност". Такође, у оквиру овог догађаја, а поводом стогодишњице од почетка Првог светског рата, у Центру за културу постављена је и изложба Историјског музеја Србије, Министарства одбране Републике Србије и Радио телевизије Србије „Милунка Савић, хероина Великог рата“, коју је више него вредно погледати.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC