XXI дани преображења

авг
25

Изузетан музички догађај у оквиру Дана српскога духовног преображења

    Током школовања је освојила бројне награде на такмичењима, од којих се издвајају: прва специјална награда на такмичењу Петар Коњовић у Београду 1994. године и прво место на такмичењу „Млади музичар“ године у Моркамбу (Велика Британија) 1997. године. Добитник је Октобарске награде града Београда за стваралаштво младих 1994. године.

    Прко 15 година била је запослена у Народном позоришту као соло харфиста у оркестру Београдске опере и балета, а од октобра 2009. године постаје доцент Факултета музичких уметности  у Београду.

    Иначе, вече харфе у Деспотовцу уприличено је према жељи и предлогу  Мирослава Живановића, нашег суграђанина.  Господин Живановић је дуги низ година радио као техничар за харфе у швајцарској фабрици ЛАМ, а харфе овде произведене носе име „Салви“ и врхунског су квалитета.  Милена је пре више од две деценије купила управо харфу на којој и данас свира, коју је израдио лично господин Живановић, и од тада датира њихово познанство. Вече харфе, у ствари, представља поклон господина Живановића и цењене уметнице  Деспотовцу и Данима српскога духовног преображења, те  су им  општина Деспотовац, Програмски  савет и Организациони  одбор манифестације изразили  најдубљу захвалност.

    Уследио је концерт композиција које потписују углавном највећи светски харфисти, а уметнички доживљај бројне публике био је комплетан: музика је пленила звуком и ритмом, а раскошна  лепота харфе и младе харфисткиње за њом створиле су  неизбрисив визуелни утисак. Изузетност концерта огледала се и у тумачењима и анегдотским казивањима саме уметнице пред сваку наредну композицију.

Након концерта разговарали смо са харфисткињом Миленом Станишић о Данима српскога духовног преображења и њеном раду:

   „С обзиром на то да радим у свету уметности и кутуре, ја просто вапим  за више  дешавања као што је ова манифестација. Поздрављам сваки труд, јер знам колико је тешко и компликовано, организационо и финансијски, да се реализује овакав  програм.  Кулутура је оно што одржава људе, што одржава народ, што се никад не сме заборавити, ни у најтежем времену.  Кроз историју смо имали светле примере који треба да нам буду узори, а сви треба да се трудимо да подигнемо ниво културе, пошто она истински оплемењује човека. Управо сам се вратила из Сиднеја са Светског конгреса харфе, где сам имала концерт. Сада је у плану неколико  концерата по Србији. Често свирам, не само солистички већ и у Београдском квартету харфи, који је много учинио за популаризацију музике за харфу у Србији. Све више свирам и нову музику српских композитора, трудим се да подржим нове композиције и младе ствараоце“.

   Са једночасовног концерта, на коме је харфисткиња Милена извела композиције Баха, Дебисија, али и нашег композитора Илије Маринковића, публика је отишла пуна позитивних утисака.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC