XXI дани преображења

авг
24

У холу основне школе „Деспот Срефан Високи“ одиграна позоришна представа „Солунци говоре

  Пошто је представа сврстана у жанр документарних драма, поред глумаца на сцени, кориштени су и бројни архивски документи из овог страдалничког, али славног периода српске историје. Поред фотографија и снимака, на платну иза глумаца приказивани су снимци у којима глумци говоре речи великих историјских личности тога времена. Тако  је Иван Босиљчић казивао говор регента Александра Карађорђевића, Миодраг Радовановић Мргуд тумачио је црногорског краља Николу, говор Арчибалда Рајса пренео је Танасије Узуновић,  док је потресну, али достојанствену  поруку српске мајке казивала глумица Бранка Зорић Васовић.У представи је коришћен снимак Васе Пантелића који казује заповест мајора Гавриловића и „Плаву гробницу“ Милутина Бојића, као и црквено појење у извођењу Оливера Њега и Вукашина Савића. Организатор пројекта је Бојана Кесић, студенткиња катедре за продукцију у уметности и медијима.

   Након представе разговарали смо са Маријом Ђајић која  тумачи улогу  хероине српске историје Милунке  Савић.  Ево шта о својој улози и представи „Солунци говоре“, каже ова млада глумица:

  „Нас троје глумаца у овој позоришној драми  смо  из Бања Луке и  ми смо заправо дипломирали  овом представом. Интензивно смо је радили од 26. јануара до 26.априла, припреме су текле и у Београду и у Бања Луци. Ово није моја прва улога, али је ово свакако један фин почетак у мојој каријери, с обзиром да је Милунка Савић била врло значајна историјска личност за српски народ, и заиста је велика част играти је  на сцени.“

   Многобројна деспотовачка публика која је до последњег места испунила хол основне школе „Деспот Стефан Високи“ нетремице је одгледала ову једноипочасовну позоришну представу, а своје искрено одушевљење исказала је дугим аплаузом који је и након силаска, поново вратио младе глумце на сцену.

  Представом „Солунци говоре“ и Деспотовац се укључио у дуги низ места у Србији који пригодним културним програмима обележавају стогодишњицу од почетка Првог светског рата. Вечерњи програми који нам предстоје у наредна два дана Манифестације допуниће листу таквих садржаја, дајући још снажнији печат великом јубилеју.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC