XXI дани преображења

авг
23

Књижевно вече са Гораном Гоцићем

О својој књизи“Таи“ је  говорио и писац Горан Гоцић

   „Претпостављам да сваки писац пише да би био читан. И то је заправо оно што је најпозитивнији ефекат ових награда. Увек кажем да је првих хиљаду читалаца најтеже стећи. Сада, чини ми се, да је преваљена још једна граница, то је између тих хиљаду до  десет хиљада читалаца и то је тај корак који се мени десио ове године. Ја још увек сређујем утиске, нисам сигуран да сам схватио све последице овог мог скока пред публику и осећам неку врсту одговорности код следећег романа.Овај роман је написан за неке друкчије људе за које сам до сада писао. И тај пре овог романа је био доста рационалан, био врло аналитичан, није себи допуштао ни епске ни лирске излете, трудио се да иде путем чињеница до суштине ствари. Овај други човек је решио да се исповеда, да отвори карте и да се емотивно отвори после свих тих година.Написао сам књигу о Емиру Кустурици која ове године треба да изађе у Кини. Сећам се једне његове изјаве поводом филма  „Андеграунд“. Он је рекао да је био искрен у својим заблудама, и то ми се јако допало. Дакле, то је добар пут, бити искрен у властитим заблудама, а ја мислим да је  и овај роман такав.“

   Ово књижевно вече  је до последње столице напунило Народну библиотеку  „Ресавска школа“ а остаће запамћено као културни догађај високо интелектуалног набоја, несвакидашње реторичности и вербалног осликавања једног књижевног дела.

Биографија писца Горана Гоцића

   Горан Гоцић је рођен је у Ужицу 1962. године. Дипломирао је англистику на Филолошком факултету у Београду и магистрирао медије и комуникације на Лондонској школи економије и политичких наука.Слободни је новинар и филмски критичар. Писао је за "Старт", НИН, "Филмску културу", "Синеаст", "Екран", "Борбу", "Интервју", РТС и за још око 20 медија: "Дневни телеграф", "Политика", ББЦ, "Цханел 4", "Индипендент", "Сајт & Саунд". Један је од аутора зборника о масовној култури "Деградирана моћ: Медији и косовска криза" (2000) и "Желимир Жилник: Изнад црвене прашине", који су објављени на више језика.Пре неколико година укључио се у пројекат "Балкански дневници", веб сајт са текстовима и видео клиповима о Бугарској, Грчкој, Србији, Румунији, Албанији и Македонији и њиховим православним црквама. Сајт је био кратког даха, али Гоцић је завршио свој документарни филм о цркви у Бугарској. Добитник је више награда за есеје. Објавио је студије: "Енди Ворхол и стратегије попа" (1997/2012) и "Емир Кустурица: Култ маргине" (2001/2006).Аутор је дугометражних документарних филмова "Блоодy Фореигнерс" (2000) и "Балкански дневник: Бугарска" (2010). Радови су му преведени на десет језика.Горан Гоцић је крајем 2013. добио награду "Милош Црњански" за свој први роман "Таи". За исти роман добио је и НИН-ову награду за 2013.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC