XXI дани преображења

авг
22

Отворена изложба слика насталих на Ликовној колонији „Ресава 2014“

 

Отварајући изложбу проф. Слободан Штетић, такође један од учесника овогодишње ликовне колоније,  рекао је:

   „Велико ми је задовољство што сам имао част да одаберем неколицину уметника, који ће поред сликара који живе и раде у Деспотовцу учествовати у двадесет другој ликовној колонији. Сви они који се баве било каквом врстом уметности, размишљају да ли уметност може да промени свет. Ја бих узео како пример  БертолаБрехта и његов чувени комад „Мајка храброст“ који је написао 1939. године у коме је на неки, не тако тужан и трагичан начин, пре свега можда водвиљски или кабаретски, најавио и покушао да упозори на оно што се спрема свету, на Други светски рат.  Уметност није успела да промени свет. Сви они који се баве било којом врстом уметности , уколико  желе да мењају свет, одмах нека одустану од те жеље и нека  крену једним другим путем, путем улепшавања тог света.  Треба да покушају својим делима да улепшају свет, оплемене људе, а то је очигледно пре двадест две године учинила  и визионарски покренула општина Деспотовац, стварајући  Дане српскога духовнога преображења. Да је то била права идеја, видимо данас.“

   На самом крају свог обраћања, проф. Штетић је као и прошле године подсетио окупљену публику на деспотовачког сликара Војислава Јакића, који је како каже, имао два паралерна живота, један који се одвијао овде у Деспотовцу, а други у најзначајнијим европским галеријама. Такође је додао, да би отварањем једне галерије посвећене делима овог великог ликовног уметника, Деспотовац добио још једну културну институцију  која би окупљала уметнике  током читаве године.

Након отварања, изложбу је погледало неколико десетина окупљених посетилаца који су наставили дружење уз разговор и коктел.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC