XXI дани преображења

авг
20

Отворени 22. Дани српскога духовног преображења

 

Такође је посебно поздравио и пословне сараднике и пријатеље, одборнике СО Деспотовац, директоре јавних предузећа и установа,  чланове Програмског савета манифестације, представнике Српске православне цркве, као и бивше председнике општине Деспотовац.

Председник Ненадовић је овом приликом, између осталог, рекао:

„Двадесет други пут заредом стојимо окупљени под Деспотовим сенима, подно зидина Манасије, у малом граду са великим именом. Дани српскога духовног преображења,
 обележавајући своју 22. годину, сасвим сигурно и оправдано носе епитет „традиционални“, јер њихово трајање не престаје, а њихов квалитет и значај, иако можда понекад пољуљани, у свакој наредној години постају приоритет великом тиму људи који се старају о манифестацији.

Све што је урадио деспот Стефан Лазаревић за  пет деценија дугог живота, велико је и обавезујуће. У тешким и злурадим временима средњовековне Србије, после Косовског боја, млади деспот покушава да подигне земљу из пепела, дајући својим личним примером путоказ свима у своје, али и у наше време. Када у једној владарској личности имамо државника, дипломату, ратника, законодавца, ктитора и градитеља,  песника, вери и Господу посвећеног раба,  онда можемо бити сигурни да је реч о човеку коме је историја обезбедила вечни живот и непролазно трајање.

Све ово су добро знали и сви они који су пре 22 године стварали и покретали манифестацију, али и сви они који су те 22 године учествовали у њеном трајању и опстанку: од академика, универзитетских професора, председника општине Деспотовац, културних и научних радника, преко неколико хиљада уметника који су својим учешћем испунили стотине часова најквалитетнијег програма, до свих оних који су својим радом обезбедили материјалне и техничке услове за трајање манифестације“. 

Част да званично отвори 22. Дане српскога духовног преображења припала је члану Програмског савета академику Злати Бојовић. Она је  у свом свечаном говору истакла и следеће: 

„Имам ту част да вас поздравим у име Програмског савета Дана српскога духовног преображења, који су само по броју двадесет други по реду. По ономе што они чине и по њиховом присуству у духу ове средине, у духу средине која је већ шест векова у окриљу деспота Стефана Лазаревића,  у српској култури уопште,  то је далеко више… Дани српскога духовнога преображења су преузели на себе велики национални задатак: да допринесу са своје стране, колико обнови духовних вредности и њиховом очувању, толико и представљању тих вредности. Преко две деценије Дани српскога духовног преображења, иза којих стоји неизмерна пожртвованост и залагање  града Деспотовца, његове управе, свих његових културних и других институција, његових привредних организација и појединаца који се често јавно и не примећују, трају на изузетан начин“.

Академик Злата Бојовић посебно се осврнула на научни скуп као специфичност ове манифестације. Говорећи о томе, она је истакла: „Дани српскога духовног преображења током десет дана представљају српску науку. Научним скупом који се редовно одржава   и  књигама које га прате и представљају у свету,  Дани су  издвојени од других културних манифестација овог типа“.  Проглашавајући манифестацију отвореном, академик Злата Бојовић је рекла да је:  „част у овим данима бити грађанин Деспотовца и део српскога духовног преображења“.

У наставку вечери  хор „Београдски мадригалисти“ извео је композиције духовне музике српских и руских аутора. Поред хора, наступали су и солисти: Александар Енбулајев, Игор Радиновић, Маја Јанушић, Ана Ристивојевић и Ана Рашковић, под диригентском палицом Александра Брујића. 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC