XXI дани преображења

авг
30

Затворени 21. Дани српскога духовнога преображења

„Манифестација која је започела сада већ давне 1993. године  у свом настанку имала је врло високе домете и циљеве. Иако су многи били неповерњиви  у њено трајање и вредност, она је одолела свим искушењима, тешкоћама и неприликама, можда повремено губећи део своје вредности, али ипак истрајавајући  као светионик очувања српске духовности и културе настале у вековима иза нас, али и оне чије време настанка и сами сведочимо.

Сасвим сигурно да ћемо у данима који долазе сређивати и препричавати утиске које смо стекли о програму овогодишње манифестације. Колико год да су сви наши укуси и културни прохтеви међусобно различити, организатор се потрудио да обухвати сву њихову различитост и шареноликост, али да  ни једног момента не изгубимо златну  нит која нас води: нит која нас веже за име манифестације, готово јединствене у Србији, нит националног духовног ПРЕОБРАЖЕЊА чије дубоке значење за нас има заветни  карактер.

Наш  дуг Светом деспоту Стефану овим је бар донекле одужен, а ја се надам да Деспотовац неће стати на том путу и да ће и свака од наредних година донети још светлије, достојније и примереније одужење дуга деспотовој идеји да, иако често на колена бацана Србија опет васкрсне, да не угрожавајући друге сачува и уздигне себе, јер је само тај пут исправан и божијој промисли мио“.

Пред препуном спотрском халом синоћ,  публика је имала прилику да испрати програм фолклора, који је као и предходних година резервисан за завршно вече манифестације. Овог пута су то била КУД Српске заједнице из Македоније.

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC