XXI дани преображења

авг
27

У оквиру Дана српскога духовног преображења одржано вече филма

 

    Ратни сукоби на подручју бивше Југославије одредили су судбину филма, који се затекао у фази лабораториске обраде када је почео распад Југославије. Филм је снимљен још 1990. а обрада је почела 1991. године. Материјал је сачуван у кући продуцента Бакира Тановића, док је све што се налазило у „Босна филму“ уништенo Филм „ Последњи валцер у Сарајеву“ редитеља Николе Стојановића освојио је грам при првог ФФС-а у јулу 2007. године у Новом Сад. Поводом промоције филма, Деспотовац су посетили редитељ филма Никола Стојановић и глумица која је тумачила једну од главних улога, Радмила Живковић, који су непосредно пред промоцију, говорили о филму.

     Приликом гостовања, глумица Радмила Живковић се на самом почетку захвалила редитељу који је дао ову улогу, јер како каже, глумице врло ретко имају прилу да глуме у филмовима епохи. Такође је истакла да јој је жао што филм није виђен седамнаест година, јер да је приказан кад је требало, можда би се, каже наиграла још таквих улога.“ „Ово је прави велики филм, у ком нема импровизација. Добра сценографија, костими, тачна, прецизна прича, јер проф. Никола Стојановић познат је као велики стручњак за кинематографију, светску, не само нашу. Човек је од реда који води рачуна о свему и било је прелепо учествовати у свему томе. Нико није очекивао да ће то бити последњи филм снимљен у великој Југославији. Имали смо срећу што смо га снимили, а несрећу што смо га гледали тек после седамнест година“, рекла је Радмила Живковић.

 Говорећи о свом филму, редитељ Никола Стојановић је истакао:

    „Ја сам правио филм о савремености, а не о историји. Ја нисам правио филм о почетку века, него о крају, пошто сам предосетио да ће оно што смо звали „лепа епоха“ да се распрсне, јер надолазио је период и догађаји који ће опет убацити Сарајево у центар дешавања. Уметничком интуицијом сам предвидео шта ће нам се десити, једино нисам предвидео да ће мој филм бити жртва тих догађаја. И онда сам се седамнаест година здушно борио, а кад је у Новом Саду филм добио прву награду , ја сам кратко рекао: „ Ово је моје буђење из мог седамнестогодишњег сна“.

    Присутна публика испратила је овај прворазредни културни догађај, а утисци публике након завршеног филма били су махом позитивни.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC